Otkrivena ogromna prevara putem call centara. Ukradeno najmanje 300 miliona eura, mnogo žrtava i u Srbiji


Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je u zajedničkoj akciji Višeg javnog tužilaštva, Posebnog odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Uprave za tehniku, sa istražnim organima Savezne Republike Njemačke i Kipra, 23. oktobra razbijen međunarodni lanac Internet prevara putem, tzv. call centara, koji pozivaju na investiranje u kripto valute.

“Tom prilikom je u Beogradu pronađen nelegalni call centar u kome je zatečeno više desetina zaposlenih, za koje su u toku provjere da li su učestvovali u prevarnim radnjama”, naveo je Dačić.

Prema navodima u zvaničnom saopćenju Europola, za sada je identificirano oko 120 žrtava koje su izgubile oko 12 miliona eura.

Međutim, dalje procjene nemačkih istražitelja pokazuju da je mnogo više žrtava širom svijeta, a da je prevara iznosila najmanje 300 miliona eura.

Kao rezultat ove istrage, identificiran je veći broj osumnjičenih, uključujući i glavnog počinioca sa Kipra, koji je sada uhapšen, piše Kurir.

Related Posts