Što se zna o napadu Izraela na Iran. I još važnije – šta će se dalje dešavati?


Izrael je pokrenuo ono što je opisao kao “precizne i ciljane” zračne napade na Iran u znak odmazde za baražne raketne napade Teherana na Izrael ranije ovog mjeseca.

To je posljednja u nizu razmjena između Izraela i Irana koje su mjesecima izazivale strahove od sveopćeg regionalnog rata.

Međutim, dok Iran kaže da su u napadima na vojne objekte poginula dva vojnika, prvi pokazatelji nagovještavaju da su napadi bili ograničeniji nego što se očekivalo, prenosi BBC.

Evo što znamo:

Nedugo nakon dva sata po lokalnom vremenu, iranski mediji izvijestili su o eksplozijama u i oko glavnog grada Teherana.

Video postavljen na društvenim mrežama prikazuje projektile na nebu iznad grada, dok su stanovnici nekih područja objavili da su čuli glasnu grmljavinu.

Oko 2.30, Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su da izvode “precizne” udare na vojne ciljeve u Iranu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Yoav Gallant pratili su operaciju iz komandnog i kontrolnog centra IDF-a (izraelska vojska) u Tel Avivu.

Nešto poslije šest sati, IDF je rekao da su udari završeni.

Bijela kuća opisala je napade kao “vježbu samoodbrane”. Visoki zvaničnikk administracije rekao je da su Sjedinjene Američke Države radile s Izraelom na poticanju “ciljanog i proporcionalnog” odgovora.

Razmjere napada – i prouzročena šteta – ostaju nejasni u ovoj fazi.

IDF je rekao da je pogodio oko 20 ciljeva, uključujući pogone za proizvodnju projektila, projektile zemlja-zrak i druga vojna mjesta.

Iranska vojska potvrdila je da su dva vojnika poginula “dok su se borili s projektilima”.

Iranske vlasti su rekle da su ciljane lokacije u provincijama Teheran, Khuzestan i Ilam.

Protuzračna odbrana Irana rekla je da je “uspješno presrela” napade, ali da su “neka područja pretrpjela ograničenu štetu”.

BBC je identificirao štetu u bazi Ministarstva odbrane istočno od Teherana i u bazi protuzračne odbrane na jugu.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je da napadi nisu uključivali iransku naftnu infrastrukturu ili nuklearna postrojenja, ciljeve za koje je predsjednik SAD Joe Biden pozvao Izrael da ih ne napada.

Sirijski državni mediji također su objavili vijesti o napadima na vojne lokacije u centralnoj i južnoj Siriji, iako Izrael nije potvrdio napad na zemlju.

Iran je glavni saveznik niza grupa širom Bliskog istoka – koje se često opisuju kao proxy grupe – koje su neprijateljski raspoložene prema Izraelu, uključujući Hamas i Hezbollah, s kojima je Izrael trenutno u ratu.

U aprilu je Iran pokrenuo svoj prvi direktni napad na Izrael, s oko 300 projektila i bespilotnih letjelica, u znak odmazde za izraelski zračni napad na kompleks iranske ambasade u Siriji u kojem je ubijeno nekoliko najviših komandanata iranske Revolucionarne garde (IRGC).

Related Posts

1 of 235