“Smrtno smo uvrijeđeni, ovo je dno dna“. Bura u Hrvatskoj nakon premijere filma o Draženu Petroviću


Izabrano je da 22. oktobar bude simboličan dan premijere filma “Dražen” jer je tada bio rođendan legendarnom košarkašu Draženu Petroviću, ali je prvo prikazivanje naišlo na izuzetno burne reakcije u Hrvatskoj.

Uvrijeđeni su bili svi koji su iz Šibenika i koji su imali prilike da odgledaju dokumentarac koji su režirali Danilo Šerbedžija i Ljubo Zdjelarević.

Glavnu ulogu je u filmu dobio Domagoj Nižić, a Šibenčani su ljuti jer smatraju da u filmu nema dovoljno rodnog grada najvećeg hrvatskog košarkaša.

U uvodu je prikazan Dražen sa 11 i po godina, a radnja odmah prelazi u Cibonu.

Draženovi trenuci iz treće finalne utakmice prvenstva Jugoslavije u sezoni 1982/1983. protiv sarajevske Bosne prikazani su u samo 20 sekundi.

“Šibenik je prikazan kao provincija u kojoj je Dražen imao nesreću da se rodi. Početak u tom klubu uopšte nije prikazan”, negoduju Ššbenčanmi.

Kritiziran je film i zbog toga što se prikazuje Dražen kao čovjek kome su bitni samo individualni rezultati, ne i timski.

Igrači su prikazani kao nebitni, Mile Kekin je glumio Mirka Novosela, a on jedva i da se pojavio u filmu.

Šibenčani su bili prilično glasni na društvenim mrežama.

„Šibenčani (ja uključena) će biti smrtno uvrijeđeni jer se apsolutno nigde ne čuje ‘ši-ši‘, ali zato ‘heja hej cibosa‘ ima napretek. Ali, to smo samo mi. Sviđa mi se što je u filmu Dražen prikazan kao čovjek, i da, ljubavna radnja je zapravo okosnica filma…“, bio je jedan od komentara.

„Žao mi je što je film tako napravljen. Događanja u dvorani i nakon svega dan poslije na Poljani te 1983. godine su jednostavno morale da budu dio filma, tu je početak svega“, navode drugi.

„Snimiti film o Draženu, a ne spomenuti Šibenku, klub gdje je Dražen, počeo dno dna“, takođšer je jedna od komentara.

„Svi se kunu u Dražena u Šibeniku, dijele njegove slike… Obilježavaju njegove rođendane… I onda Danilo ni Š od Šibenčana ne pomene“, zaključio je još jedan nezadovoljni gledalac, prenosi Nova.rs.

Related Posts

1 of 219