Iznenađujuća studija: Može li pivo izliječiti rak?


Pivo bi moglo igrati ključnu ulogu u borbi protiv raka. Trenutna studija sada budi nove nade u istraživanju raka.

Uprkos značajnom napretku u liječenju raka, još uvijek nije postignut odlučujući pomak. Ali to bi se uskoro moglo promijeniti: istraživači su otkrili da pivski kvasac ima obećavajuća svojstva koja bi potencijalno mogla pomoći u izgladnjivanju ćelija raka tako da one umru.

Pivski kvasac S. pombe se stoljećima koristi za pravljenje piva i često se koristi kao model organizma za istraživanja jer su njegove ćelije vrlo slične ljudskim ćelijama. Ovo omogućava da se istraže mnogi fundamentalni ćelijski mehanizmi. Naučnici iz Evropske laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL) i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Virdžiniji došli su do revolucionarnog otkrića: nova studija sugerira da bi se pivski kvasac potencijalno mogao koristiti u borbi protiv raka u budućnosti.

U studiji, istraživači su specifično izložili ćelije kvasca nedostatku hrane. Da bi preživjele u ovoj situaciji nedostatka, stanice kvasca okružuju svoje mitohondrije takozvanim ribosomima. Naučnici su mogli uočiti da ribozomi na mitohondrijima u ovim gladnim stanicama više ne proizvode proteine. „Oni su u hibernaciji“, kako to opisuju istraživači.

Posebno iznenađujuće otkriće bilo je da su ribozomi pričvršćeni “naopako” – nešto što nikada ranije nije primijećeno.

“Znali smo da ćelije štede energiju u hitnim slučajevima tako što isključuju svoje ribozome, ali činjenica da se oni pričvršćuju na mitohondrije naopako nas je potpuno iznenadila”, rekli su istraživači sa Univerziteta Virdžinija.

Ovo otkriće bi moglo ponuditi istraživačima vrijedan uvid u ponašanje stanica raka i moguće terapijske pristupe. Odgovor ćelija kvasca na gladovanje pokazuje paralele sa ćelijama raka, posebno kod agresivnih, brzorastućih tumora koji se često suočavaju sa nedostatkom nutrijenata. Da bi preživjele i pobjegle od imunološkog sistema, ove ćelije raka ulaze u stanje mirovanja. To znači da ćelije raka također gladuju i povlače se u neku vrstu načina preživljavanja kako bi se zaštitile od imunološkog sistema.

Related Posts