Izraelska vojska koristi Palestince kao živi štit u Gazi: Jezivu, umobolnu praksu zovu ‘protokol protiv komaraca’


Izraelska vojska prisilila je Palestince kao živi štit, da uđu u potencijalno minirane kuće i tunele u Gazi kako bi izbjegli izlaganje svojih trupa opasnosti, posvjedočili su vojnik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i pet bivših zatočenika koji su rekli da su bili žrtve te prakse.

Vojnik, koji je rekao da je njegova jedinica držala dvojicu palestinskih zarobljenika s eksplicitnom svrhom korištenja kao živih štitova za ispitivanje opasnih mjesta, rekao je da je ta praksa prevladavajuća među izraelskim jedinicama u Gazi, piše CNN.

“Rekli smo im da uđu u zgradu prije nas”, objasnio je. “Ako postoje mine kao zamke, one će eksplodirati, i nastradat će oni, a ne mi.”

Praksa je toliko uobičajena u izraelskoj vojsci da imala naziv: “Protokol protiv komaraca”.

Tačan opseg ove prakse izraelske vojske nije poznat. Ali svjedočanstvo i vojnika i pet civila pokazuje da je bila raširena širom teritorije: u sjevernoj Gazi, gradu Gazi, Khan Younisu i Rafi.

Vojnik je objasnio da je isprva njegova jedinica, koja je u to vrijeme bila u sjevernoj Gazi, koristila standardizirane procedure prije ulaska u sumnjivu zgradu: slanje psa ili probijanje rupe kroz njegov bok tenkovskom granatom ili oklopnim buldožerom.

Ali jednog dana, na proljeće, vojnik je rekao da se jedan oficir obavještajac pojavio s dvojicom palestinskih zatočenika – 16-godišnjim dječakom i 20-godišnjim muškarcem – i rekao vojnicima da ih koriste kao žive štitove prije nego što uđu u zgrade.

Obavještajac je tvrdio da su povezani s Hamasom.

Kada je doveo u pitanje tu praksu, vojnik je rekao da mu je jedan od njegovih komandanata rekao: “Bolje da Palestinac eksplodira, a ne naši vojnici.”

“Prilično je šokantno, ali nakon nekoliko mjeseci u Gazi trudiš se da razmišljaš jasno”, rekao je vojnik. “Samo si umoran. Očito mi jeste draže da moji vojnici žive. Ali, znate, svijet ne funkcionira tako.”

Vojnik je rekao da su on i njegovi saborci odbili nastaviti s ovom praksom nakon dva dana te su se suočili sa svojim komandantom zbog toga. Njihov komandant najprije im je rekao da “ne razmišljaju o međunarodnom pravu”, rekavši da su im vlastiti životi “važniji”, na kraju je popustio, oslobodivši dvojicu Palestinaca, rekao je vojnik.

Činjenica da su oslobođeni, rekao je, jasno mu je dala do znanja da nemaju nikakve veze s Hamasom, da nisu teroristi.

CNN se s ovim izraelskim vojnikom povezao preko organizacije Breaking the Silence, koja pravi forum na kojem izraelski vojnici govore i provjerava njihova svjedočenja.

Breaking the Silence je CNN-u dostavio tri fotografije koje prikazuju kako izraelska vojska koristi Palestince kao živi štit u Gazi. Jedna zastrašujuća fotografija prikazuje dva vojnika kako tjeraju civila naprijed u ruševimana u sjevernoj Gazi. Dva civila korištena kao živi štit sjede vezana, s povezom na očima. Treći prikazuje vojnika koji čuva svezanog civila.

Izraelska vojska je u izjavi za CNN rekla:

“Direktive i smjernice IDF-a strogo zabranjuju korištenje zatočenih civila u Gazi za vojne operacije. Relevantni protokoli i upute rutinski se pojašnjavaju vojnicima na terenu tokom sukoba.”

Međunarodno pravo zabranjuje korištenje civila za zaštitu vojnih aktivnosti ili za prisilno uključivanje civila u vojne operacije. Izraelski Vrhovni sud izričito je zabranio tu praksu 2005., nakon što su organizacije za ljudska prava podnijele tužbu jer je vojska koristila palestinske civile da pokucaju na vrata osumnjičenih militanata na Zapadnoj obali. Sudija Aharon Barak u to je vrijeme nazvao tu praksu “okrutnom i barbarskom”.

Izrael je dugo optuživao Hamas da koristi civile u Gazi kao živi štit, ugrađujući vojnu infrastrukturu u civilna područja – Hamas je optužbe negirao. Za to postoje brojni dokazi: oružje smješteno unutar domova, tuneli iskopani ispod stambenih četvrti i rakete ispaljene iz tih istih četvrti na gusto naseljenom teritoriju.

Izraelska vojska često citira tu praksu okrivljujući Hamas za veliki broj civilnih žrtava u Gazi, gdje je Izrael bacao bombe na ta ista stambena područja. Izraelski napadi ubili su više od 42.000 Palestinaca u Gazi od oktobra prošle godine, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva. Ujedinjeni narodi kažu da su većina poginulih civili.

“Vidjeli smo kako Hamas koristi Palestince kao živi štit”, rekao je vojnik. “Ali za mene je to bolnije s mojom vojskom. Hamas je teroristička organizacija. IDF ne bi trebao koristiti praksu terorističkih organizacija.”

Related Posts

1 of 233