Zamjenik šefa NATO-a sa Helezom: Zabrinjava nas retorika podjela u BiH, NATO je spreman reagovati


Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, zajedno sa zamjenikom ministra odbrane BiH Aleksandrom Goganovićem, danas je u službenu posjetu primio vršioca dužnosti pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javiera Colominu.

Colomina je u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini te učestvuje i na „NATO partnerskom Simpoziju 360“ koji se od 22. do 24. oktobra održava u Sarajevu. Na sastanak u sjedištu Ministarstva odbrane BiH došao je zajedno sa komandantom NATO Štaba Sarajevo brigadnim generalom Matthewom Valasom i šefom NATO Odjela za političke aktivnosti i podršku ambasadorom Vladimirom Vučinićem, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Colomina je izrazio čvrstu odlučnost NATO saveza da ne dozvoli nikakav sigurnosni vakuum te da će uvijek biti uz suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Međutim, naglasio je kako bi bilo izuzetno važno da politički predstavnici u BiH pokažu jedinstvo te iskoriste aktuelni geostrateški trenutak i naprave ključni iskorak prema euroatlantskim institucijama.

“Stabilnost Balkana izuzetno nam je važna. Iako se ne radi o ozbiljnoj krizi, zabrinjava nas retorika podjela u BiH. Zato u regionu dajemo punu podršku misijama KFOR-a i EUFOR-a. Optimistični smo u pogledu produženja misije EUFOR-a u BiH, o čemu će se odlučivati u novembru, ali NATO je spreman reagovati na bilo koju eventualnost, ako se pokaže potrebnim. Podržavamo euroatlantske aspiracije Bosne i Hercegovine, ali je u tom pogledu važno da političari BiH djeluju ujedinjeno, posebno kada je u pitanju put ka članstvu u EU”, naglasio je Colomina.

Helez je gostu izrazio zahvalnost na pojačanoj političkoj prisutnosti NATO-a u BiH, koja se prije svega ogleda u činjenici što je BiH bila domaćin sastanka Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) u februaru, zatim Konferencije vojno-strateškog partnerstva u aprilu te „Simpozija 360“, koji se upravo održava.

On je istakao važnost provođenja NATO-ove inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB) Bosne i Hercegovine, ali je dodao i da je nužda, kao i vrlo niska izdvajanja od samo 0,9 posto bruto domaćeg proizvoda za odbranu, navela BiH da u bilateralnim razgovorima s partnerima potraži rješenja za nabavku novih borbenih sredstava.

“Snažan negativan utjecaj Rusije osjeti se unutar naših institucija. Predsjedništvo BiH svojevremeno je donijelo Plan modernizacije Oružanih snaga BiH, za koji je u periodu od 2017. do 2027. godine trebalo izdvojiti milijardu eura. Međutim, zbog blokada u Vijeću ministara to se nije dogodilo. U saradnji s NATO-om konačno smo ovog mjeseca napravili pomak te je Komisija za saradnju s NATO-om usaglasila dostavljanje Programa reformi za 2023. godinu. Sada je dokument u procesu javnih konsultacija te bi u narednim danima trebao biti razmatran na Vijeću ministara. Institucije odbrane BiH ostaju čvrsto posvećene korištenju svih dostupnih alata partnerstva i NATO integracijskom procesu”, naglasio je Helez.

Zamjenik ministra Goganović je konstatovao da je saradnja s NATO-om odlična te da će se ona i dalje razvijati. Istakao je kako očekuje da će se do kraja godine usaglasiti i Plan reformi za 2024. godinu.

“Podržavamo nastavak misije EUFOR-a u BiH, a put ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji ne smije imati alternativu. Podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali i odredbe Dejtonskog sporazuma. Zbog stabilnosti u regionu bitna nam je regionalna saradnja, a dijalogom moramo tražiti rješenja za politička neslaganja. Pratimo složenost i ozbiljnost sukoba u svijetu, a građani BiH će uvijek biti za mir”, istakao je Goganović.

Sastanku u sjedištu MO BiH prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, kao i šefovi kabineta ministra odbrane BiH i kabineta oba zamjenika Salko Beba, Danijela Bilić i Aleksandar Nikolić.

Related Posts