Provjerili smo koliko košta grijanje ove sezone: Cijene su drastično pale u odnosu na prošlu godinu. Ovo su najisplativije opcije


Sezona grijanja u glavnom gradu naše zemlje već je počela, a građani BiH se uveliko pripremaju za hladne dane i ozbiljno razmišljaju o načinu na koji će se grijati.

KJKP Toplane Sarajevo su ove godine nešto ranije počele sa isporukom toplotne energije prema građanima KS s obzirom na značajno niže temperature zraka u jutarnjim i večernjim satima. Tako je grijanje u KS počelo 30. septembra, 15 dana ranije u odnosu na prethodne godine.

A u odnosu na prethodnu godinu, i vijesti su bolje, odnosno cijene ogrijeva su značajno niže.

Naime, pale su cijene najtraženijih energenata u BiH. Pala je cijena drveta, a cijena peleta je drastično niža u odnosu na prethodne godine.

Također Vlada Federacije BiH odobrila je smanjenje cijene gasa za 1,4 posto, dok je prošle godine cijena gasa bila uvećana za 4,96 %.

S obzirom na navedeno, pitali smo da li će pojeftiniti i gradsko grijanje.

Iz KJKP Toplane su nam pojasnili da odluku o cijeni donosi Vlada KS te da oni nemaju veze s određivanjem cijene.

“Do sada nije bilo naznaka o promjeni cijene, nismo dobili takvu informaciju”, rečeno je Raportu.

Iz preduzeća “Drvosječa” kažu nam da se velika većina građana već podmirila ogrijevom.

Što se tiče novih poskupljenja, ističu da i ako do toga dođe, to neće biti značajan udar na građane jer su u proteklom periodu cijene bile i više nego realne i prihvatljive za građane pa su oni to i iskoristili te nabavili ogrijev. Oni koji ipak nisu, to će učiniti u narednih 10-15 dana.

Direktor preduzeća “Drvosječa” Muhamed Helać za Raport kaže da je izgledno da će doći do poskupljenja, ali da neće biti veliko.

“Kao i svake godine, što više zalazimo u zimu mora doći do određenog poskupljenja, jednostavno tako ovo tržište funkcioniše. Vremenske prilike se mijenjaju što uveliko utječe na situaciju u šumama. Naime, kada je vrijeme kišovitije, teren postaje još nepristupačniji i teže je doći do sirovine. To je jedan od glavnih razloga poskupljenja.

Drugi razlog je da je došlo do velike potražnje sa evropskog tržišta, i tamo je došlo do određenih previranja, do određenih poskupljenja pa se ono odražava i na nas. Ali to poskupljenje neće biti značajno i neće predstavljati udar na građane”, ističe Helać za Raport.

Što se tiče cijena, dodaje, one su znatno jeftinije u odnosu na prethodnu godinu.

Za 1 metar iscijepanog drveta građani će ove godine platiti 133 KM, dok su prošle godine za istu količinu plaćali 165 KM.

Što se tiče peleta, cijena je 367 KM, a prošle godine je iznosila 520 KM!

Cijena uglja se nije mijenjala u odnosu na prošlu godinu i ona iznosi: Lignit ugalj 235 KM, a mrki/kameni ugalj 285 KM.

Helać ističe da je iz godine u godinu sve manja potražnja za ugljom te da građani prelaze na druge načine grijanja.

“Za ugljem iz godine u godinu pada potražnja iz razloga što se građani sve više okreću lakšim energentima zagrijavanja. U poređenju sa periodom od prije 7-8 godina te količine nisu ni 10% kolike su bile. Ko se grijao na ugalj najčešće prelazi na pelet”, ističe Helać.

Dodaje da su cijene dosta jeftinije u odnosu na prošlu godinu te da je to ponukalo građane da što prije nabave ogrijev.

Related Posts

1 of 230