Jasmin Emrić o izboru Komisije za sukob interesa: Ovo je cirkus. Dejan Ružić je bio u sukobu interesa, konkurs treba poništiti


Zastupnički dom dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu obavio je raspravu o izboru sedam članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine.

Jasmin Emrić (NES), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pozvao je na današnjoj sjednici ovog doma na poništenje izbora sedam članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine.

Emrić je ukazao na to da rang lista kandidata za članstvo u ovoj komisiji nije objektivna, jer je prvoplasirani na listi, Dejan Ružić, sekretar Zajedničke komisije za administrativne poslove PSBiH, a upravo ta komisija je provodila proceduru rangiranja kandidata za rad u Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Raport je prvi otkrio da je Ružić i sekretar u komisiji koja ga je birala na novu poziciju, a zastupnik Emrić je danas i s pozicije bivšeg predsjednika Komisije za utvrđivanje sukoba interesa kazao da je ovakav način izbora novog sastava komisije nedopustiv.

„Ovakvim načinom izbora budućih članova Komisije nismo postigli ono što nam je trebala biti namjera, a to je da nova komisija bude stručna i neovisna, nego je napravljen cirkus. Ova rang-lista nije objektivna i iz nje se vidi želja vladajuće većine da ima kontrolu nad ovom komisijom.

Uz uvažavanje Dejana Ružića i ne ulazeći u njegove kompetencije, ali on je sekretar komisije i naravno da je bio u sukobu interesa. Jer članovi Zajedničke komisije za administrativne poslove rade s tim čovjekom i upravo je on preferiran i prepoznat bolje od svih drugih koji su se prijavili. Stoga predlažem da „srušimo“ ovaj izbor i da se obavi nova, ponovljena procedura, jer već je narušeno povjerenje u Komisiju za utvrđivanje sukoba interesa, jer ko bi se nadao da će se baš sekretar komisije koja bira novu komisiju prijaviti na konkurs.

Kako se neko mogao usuditi da od jedne plemenite ideje da konačno dobijemo stručnu komisiju sve spakuje u ovako nešto i zato moramo jasno kazati da ovo nije princip”, kazao je Emrić koji je ukazao i na to da se na rang listi za izbor članova Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u institucijama BiH nalazi sekretar još jedne komisije u PSBiH, i to Dženan Suljević, ali je kako je kazao Emrić on završio na 16. mjestu, pa je Emrić i u tom smislu problematizirao rang listu, jer je kako je kazao riječ o čovjeku koji duže od deceniju i po radi u PSBiH, a okončao je u konkursnoj proceduri s vrlo malim brojem bodova.

I Šerif Špago, zastupnik SDA u Zastupničkom domu PSBiH ocijenio je da ovakav način izbora članova buduće Komisije dovodi u pitanje njegovu transparentnost.

Related Posts

1 of 229