Nakon Raportovog otkrića o sukobu interesa u Komisiji za sukob interesa: Hoće li Predstavnički dom PSBiH potvrditi imenovanje i Dejana Ružića


Nakon što je Raport prvi otkrio da Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH kao prvorangiranog na listi za imenovanje u članstvo Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama Bosne i Hercegovine predložila sekretara tog komisije Dejana Ružića, a potom je tu rang listu na kojoj je još šest osoba prihvatio Dom naroda PSBiH, danas su na ispitu poslanici Predstavničkog doma PSBiH koji bi se također trebali izjasniti o imenovanju Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Raport je ranije objavio tekst u kojem smo ukazali na to da Dejan Ružić bio kandidat za članstvo u Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH , a istovremeno je bio i sekretar Zajedničke komisije za administrativne poslove PSBiH koja je provodila konkursnu proceduru i utvrđivala rang listu za najuspješnije kandidate za članstvo u Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH.

Jasno je da je Ružić u ovom slučaju bio u privilegiranoj poziciji, a potencijalno i sam u sukobu interesa, jer je radio u jednoj komisiji koja je bila zadužena za provođenje procedure imenovanja članova druge komisije, a u kojoj je imenovan i Ružić.

Indikativno je da niko od članova Zajedničke administrativne komisije PSBiH, ni iz pozicije ni iz opozicije nije ni spomenuo, a niti smatra spornim to što je najviše bodova na konkursu koji je provodila jedna parlamentarna komisija osvojio kandidat koji je imenovan u drugu komisiju koja bi u potpunosti trebala biti oslobođena bilo kakvog sukoba interesa i političkog utjecaja.

Nakon što su delegati u Domu naroda PSBiH prešutjeli činjenice o Ružiću i izglasali su da i on bude član Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH, vidjet ćemo da li će iko od poslanika Predstavničkog doma PSBiH na današnjoj sjednici postaviti pitanje o ovom slučaju ili će poput njihovih kolega bez riječi potvrditi ovo imenovanje.

Podsjećamo, imenovanje Komisije za sprečavanje sukoba interesa u institucijama BiH , proizilazi iz donošenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH čije je donošenje bilo jedan od ključnih uvjeta za otvaranje pregovora BiH s EU.

U tom Zakonu jasno je precizirana i definicija sukoba interesa kojom se pojašnjava i da u ovoj oblasti čak ne smije biti nikakve sumnje u sukob interesa.

“Sukob interesa podrazumijeva situaciju u kojoj nosilac javne funkcije ima privatni interes koji kao takav utiče, može uticati ili se stvara utisak da utiče na zakonitost, transparentnost, nepristranost i objektivnost u obavljanju javne funkcije”, stoji u Zakonu.

Osim Ružića, za rad u Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH, predloženi su još Dženan Šečerbajtarević, Ilma Mehić-Jusufbašić, Danijela Despotović, Slavka Alagić, Ljubomir Kuravica i Andreja Softić.

Related Posts

1 of 205