Dr. Musić za Raport: Kod odraslih se ponovo javlja Covid. Zabrinjava nas sve veći broj mladih s bolestima srca i hipertenzijom


Zavod za Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajeva u posljednje vrijeme je imao više prijava pacijenata na trovanje hranom.

Kako je potvrdila direktorica Jasna Husejinbegović-Musić za Raport, riječ je o trovanju hranom iz restorana Piccolo Mondo.

“Prvih pet pacijenata nam se javilo u noćnoj smjeni, nakon toga bilo ih je i u dnevnoj. Simptomi su bili proljev i povraćanje. Nije bilo težih slučajeva”, kazala nam je direktorica Hitne pomoći KS.

S obzirom da su se pojavili slučajevi trovanja hranom, apelovala je na građane da, ukoliko konzumiraju, počnu izbjegavati majonezu, piletinu i ostale namirnice koje mogu uzrokovati ovakve probleme.

Dodala je i da je povećan broj viroza.

“Pogotovo je povećan broj djece (50-60 slučajeva). Svi se uglavnom javljaju sa povišenom tjelesnom temperaturom, kašljem, curenjem nosa i osipom. Viroze su očekivane za ovaj period i s obzirom na vremenske prilike. Nedavni početak školske godine i povećana koncentracija djece mogu svakako rezultirati ovim što se trenutno dešava.”

Ističe da za sada situacija nije strašna.

“Među odraslima se javlja i simptomatologija Covida, ima i toga. Ne testira se, a Covid je počeo, odnosno ovaj virus koji je među nama i koji je sasvim normalan. Na terenu nemamo težih slučajeva. Uglavnom se radi o visokim temperaturama koje traju 3-4 dana, kašlju i curenju nosa, ali uz higijenski režim i simptomatsku terapiju to uglavnom bude bolje. Za ovaj period i ove vremenske prilike je i za očekivati”, ističe dr. Husejinbegović-Musić.

Naglašava da se u posljednje vrijeme javljaju i hipertenzije i kardiološka oboljenja.

“Ono što nas zabrinjava jeste što su to sve mlađe osobe”, dodaje.

Hroničnim pacijentima i onima koji već imaju svoju terapiju i kod kojih se mogu javiti komplikacije, savjetuje redovno uzimanje terapije.

Mlađoj populaciji savjetuje uzimanje što više vitamina, kretanje, podizanje imuniteta i izbjegavanje veće koncentracije ljudi na istom mjestu.

“Priroda, voće, povrće, higijensko-dijetetski režim, prikladno odijevanje… Ukoliko se jave neki od navedenih simptoma, onda savjetujem da pokušaju sniziti temperaturu, za kašalj da uzimaju sirup, a ukoliko im to ne pomogne da se jave svome ljekaru”, poručila je direktorica Hitne pomoći KS dr. Jasna Husejinbegović-Musić.

Related Posts

1 of 226