Počelo prijevremeno glasanje na američkim predsjedničkim izborima: Trump i Kamala krenuli žestoko u kampanju i danas


Demokratkinja Kamala Harris i republikanac Donald Trump krenuli su danas u kampanju, obraćajući se biračima od Georgije do Pennsylvanije koji su već počeli glasati na američkim predsjedničkim izborima.

Harris i Trump u biti su izjednačeni u najkonkurentnijim državama i brojni Amerikanci već glasaju prijevremeno poštom ili lično, uz samo 17 dana do izbora.

U subotu će Harris biti domaćin dešavanja za izlazak na glasanje u Detroitu, u saveznoj državi Michigan, u prvom danu prijevremenog glasanja, skupa s reperom rođenim u Michiganu, Lizzom.

Zatim putuje u Atlantu, u državi Georgia, na skup s pop pjevačem Usherom, koji trenutno predvodi rasprodanu koncertnu turneju s tri datuma u južnom gradu. Ove je sedmice u Georgiji počelo prijevremeno glasanje.

Harris će trebati snažan rezultat u većinski nebijelačkim gradovima Detroitu i Atlanti i njihovim predgrađima kako bi ponovila pobjede američkog predsjednika Joea Bidena 2020. u te dvije države.

Trump je planirao organizirati skup u subotu u Latrobeu, Pennsylvania, nastojeći iskoristiti ono što je smatrao boljim položajem za sebe u anketama javnog mnijenja koje pokazuju da je utrka u mrtvoj tački.

Neki glasači već ispunjavaju glasačke listiće poštom u državi, što je najveća nagrada na dan izbora među državama na bojnom polju i mogla bi preokrenuti utrku u 2024.

Prijevremeno glasanje također počinje u subotu u Nevadi, gdje se očekivalo da će bivši predsjednik Barack Obama voditi kampanju za Harris u Las Vegasu.

Oboje kandidata provelo je petak u Michiganu u kome je velika konkurencija, razmjenjujući kritike o njihovoj podobnosti za predsjedničku dužnost. Trump (78) odbacio je optužbe Harris da je iscrpljen tempom završnih dana kampanje. Harris u nedjelju puni 60 godina.

Trump je insistirao da nije otkazao nijedan događaj. Ali događaj Nacionalnog streljačkog saveza Amerike 22. oktobar u gradu Savannah, u saveznoj državi Georgia, kome je planirao prisustvovati, otkazan je, sudeći organizatorima.

Nisam čak ni umoran, rekao je.

Trump je odbacio pozive Harris da objavi svoje zdravstvene kartone i kazao da bi Harris trebala napraviti kognitivni test, prenosi Reuters.

Related Posts