Ovo su crne tačke u Evropi za saobraćajne nesreće


Generalni direktorat EU za mobilnost i transport objavio je statistiku poginulih u saobraćajnim udesima za prošlu godinu po kojoj Bugarska, Rumunija, Srbija i Hrvatska zauzimaju vodeća mjesta po broju stradalih na milion stanovnika, prenio je danas portal Balkanska bezbjednosna mreža.

Baza podataka o udesima na evropskim putevima (CARE), koja osim 27 članica EU obuhvata Srbiju i četiri članice EFTA (Norveška, Island, Švajcarska, Linhenštajn), pokazuje da je prošle godine u saobraćajnim udesima u EU poginulo 20.400 ljudi, a da je zajedno sa članicama EFTA i Srbijom, broj stradalih 21.257.

Po tim podacima, najlošije stoji region Balkana gdje sve zemlje sem Slovenije imaju značajno više poginulih na milion stanovnika u odnosu EU prosjek koji iznosi 46.

Bugarska prednjači sa 82 poginulih na milion stanovnika. Gledano u apsolutnim brojakama to je 526 ljudi, što je za jedan odsto manje u odnosu na 2022. godinu.

Rumunija je na drugom mjestu po evropskoj crnoj statistici saobraćajnih udesa. Podaci CARE, navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, prenosi Kurir, ukazuju da je na milion stanovnika poginula 81 osoba, odnosno 1.545 u apsolutnim brojkama. Statistički gledano to je pet odsto manje u odnosu na 2022. godinu.

Na trećem mjestu po poginulima u saobraćaju je Letonija sa 75 stradalih na milion stanovnika, odnosno 142 u apsolutnim brojkama. To ujedno i jedina zemlja van Balkana koja se kotira na vrhu crne statistike EU.

Čevrto mjesto u toj statistici EU zauzima Srbija sa 74 stradale osobe na milion stanovnika. U apsolutnim brojakama to je 503 poginula što je devet odsto manje stradalih u odnosu na 2022. godinu.

Na petom mjestu je Hrvatska sa 71 poginulih na milion stanovnika ili 274 u apsolutnim brojkama. Broj stradalih u toj zemlji nije zabilježio promjenu u odnosu na 2022. godinu.

Šesto mjesto djele Grčka i Portugalija sa 61 stradalih u udesima na milion stanovnika. Gledano kroz apsolutne brojke u Grčkoj je 2023. poginulo 637 osoba što je pad od tri odsto u odnosu na 2022.

Iznad evropskog prosjeka je i Mađarska sa 49 poginulih na milion stanovnika, odnosno 472 u ukupnim brojkama. To je ujedno pad od 12 odsto u odnosu na 2022. godinu. Jedina zemlja regiona koja ima manji udio smrtno stradalih u saobraćajnim udesima od EU prosjeka je Slovenija sa 39 poginulih na milion stanovnika.

Trenutnom EU statistikom CARE nisu obuhvaćene druge zemlje Zapadnog Balkana poput Albanije, Crne Gore, BiH i Sjeverne Makedonije. Srbija je dobila pristup bazi podataka i status posmatrača jula 2023. godine.

Related Posts