Objavljeno i pismo Evropskog suda: Pozvali smo Vladu Hrvatske da intervenira u slučaju Kovačević, s obzirom na njegovu nacionalnost


Nakon što je jutros objavljena vijest da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu pozvao Vladu Hrvatske da ‘intervenira’ u slučaju Kovačević, sad je objavljeno i pismo.

Naime, portal Bljesak objavio je informaciju po kojoj je Evropski sud zatražio očitovanje Vlade Hrvatske po pitanju tužbe savjetnika Željka Komšića Slavena Kovačevića protiv BiH, jer on ima državljanstvo Hrvatske i izjašnjavao se kao Hrvat.

Kovačević je inače tužio BiH jer kao Ostali ne može da glasa za Srbina, a prva odluka Evropskog suda bila je pozitivna. No, sad se razmatra ponovo.

Predsjednik HRS-a Slaven Raguž objavio je sad dokument odnosno pismo Evropskog suda za ljudska prava adresirano na zastupnicu BiH Moniku Mijić.

Ono potvrđuje provobitnu informaciju Bljeska da je Vlada Hrvatske pozvana da intervenira.

“Nadalje vas obavještavam da je, s obzirom na nacionalnost podnositelja zahtjeva, Vlada Republike Hrvatske pozvana da se izjasni želi li intervenirati u predmetu. Bit ćete obaviješteni o odgovoru Vlade”, ističe se u pismu.

Raguž je imao i komentar.

“Djeca nam se smiju, moj Reufe – Evropski sud poziva Hrvatsku, da zaštiti Kovačevića, koji je kao Ostali tužio BiH, jer ne može glasati za Srbina.

Cijela njihova politika je jedna obmana, pa tako i ova presuda u slučaju Kovačević. Može SD(F)A gerijatrija prosvjedovat koliko želi, ali, kao što sam to nebrojeno puta govorio u javnosti, presuda niti je ‘historijska’ niti uopće važna.
Recikliranje prethodnih presuda. Niti u jednom segmentu ne tretira bilo što čime se ovih dana, a i ranije izlazi u javnost.

No, kolika je razina obmane najbolje govori ovaj dopis Evropskog suda za ljudska prava u kojem, citiram: ‘s obzirom na nacionalnost aplikanta, Vlada Republike Hrvatske je pozvana intervenirati’.

Dakle, lik je tužio BiH Sudu za ljudska prava za to što kao Ostali, ne može glasati za srpskog kandidata za Predsjedništvo, iako je Hrvat, budući da ovdje ESZLJP otvoreno govori kako je pozvao Republiku Hrvatsku zaštititi svoga državljanina! Nemoguće dakle!

I umjesto da se poklopi ušima, on i oni nastavljaju, doveli gerijatriju ispred OHR-a. Još drži govore! Gdje to ima da strana u sudskom postupku, tužitelj, ispred kuće potencijalnog svjedoka napada tog istog svjedoka zbog njegovog eventualnog svjedočenja? Ovo se samo kod nas može događati!

Ako će nešto koštati ovu državu to će biti volja ovih tzv. patriota da je (o)brane”, naveo je Raguž.

Zanimljivo je da iz SDA i DF već mjesecima optužuju Hrvatsku da lobira da se presuda Kovačević sruši. Sad se ispostavlja da nacionalnost i dvojno državljanstvo Kovačevića može postati najveći problem. A to što će pred Evropskim sudom svjedočiti i visoki predstavnik Christian Schmidt posebno je naišlo na žestoke reakcije. Kovačević i navodno nezavisna asocijacija Krug 99 jučer su organizirali i proteste pred OHR-om, prozivajući Schmidta za nacizam.

Related Posts

1 of 199