Instagram uvodi dodatne sigurnosne alate u borbi protiv seksualne iznude


Instagram će spriječiti ljude da prave snimke zaslona ili snimaju slike i videozapise namijenjene za jednokratno gledanje, kao dio ‘stalnih napora’ za sprječavanje seksualne iznude na platformi. Njegova matična kompanija Meta najavila je u četvrtak nove funkcije koje imaju za cilj zaštititi tinejdžere od toga da budu prevareni kako bi poslali intimne slike prevarantima i potom bili ucijenjeni njima.

Alati koji su ranije testirani, a koji zamućuju golišave slike u porukama te skrivaju popise sljedbenika i onih koje korisnici prate od potencijalnih računa za seksualnu iznudu, također će postati trajni.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada britanski regulator za komunikacije Ofcom upozorava da će društvene mreže biti kažnjene ako ne uspiju zaštititi djecu. NSPCC je izjavio da su ove promjene ‘korak u pravom smjeru’.

Novi alati uključuju sprječavanje mogućnosti snimanja zaslona slika i videa poslanih putem Instagram poruka s opcijama ‘jednokratno gledanje’ ili ‘dopušteno ponovno gledanje’ – koje korisnici mogu odabrati prilikom slanja slike ili videa putem izravnih poruka. Ovo će se također primjenjivati na web verziju Instagrama.

Seksualna iznuda podrazumijeva situaciju u kojoj prevaranti navode ljude da im pošalju seksualno eksplicitan materijal, a zatim ih tim materijalom ucjenjuju. Ovaj oblik intimnog zlostavljanja postaje dominantan na internetu.

Sram, stres i izolacija koje žrtve osjećaju, često uz prijetnje da će njihove slike biti javno podijeljene ako ne plate ucjenjivače, doveli su do toga da su neki počinili samoubojstvo.

Meta je izjavila da su nove sigurnosne funkcije i kampanja osmišljene da se nadovežu na alate koji su tinejdžerima i roditeljima već dostupni na platformi.

Meta trenutačno prebacuje mlađe od 18 godina u ‘tinejdžerske račune’ na Instagramu sa strožim postavkama koje su uključene prema zadanim postavkama – uz roditeljski nadzor potreban za mlađe tinejdžere koji žele isključiti te postavke.

Related Posts