Zelenskij predstavio Plan pobjede, ima pet tačaka i nekoliko tajnih dijelova: Rat može biti završen iduće godine


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij predstavio je dugo diskutovani Plan pobjede Ukrajine danas u Parlamentu, iako su neki dijelovi ostali poverljivi.

Prijedlog se sastoji od pet tačaka: poziv za pridruživanje NATO-u, odbrambeni aspekt, odvraćanje ruske agresije, ekonomski rast i saradnja, i sigurnosna arhitektura nakon rata.

Plan uključuje tri tajna dodatka koja su podijeljena međunarodnim partnerima. David Arahamija, lider parlamentarne većine, izjavio je da će povjerljivi dijelovi biti predstavljeni liderima poslaničkih grupa.

“Ako plan bude podržan, možemo završiti rat najkasnije sljedeće godine”, rekao je Zelenskij u Parlamentu u prisustvu glavnog komandanta Oleksandra Sirskog, šefa vojne obavještajne službe Kirila Budanova i zapadnih diplomata, prenosi Kijev independent.

Poziv Ukrajine za pridruživanje NATO-u bio je na vrhu liste. Kijev je podnio zahtjev za pridruživanje u septembru 2022. godine, ali još nije dobio jasan signal od saveznika.

“Razumijemo da je članstvo u NATO-u pitanje budućnosti, a ne sadašnjosti”, rekao je Zelenskij, ali je dodao da bi trenutna ponuda poziva pokazala ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu grešku u ‘njegovim geopolitičkim kalkulacijama’.

“Mi smo demokratska nacija koja je dokazala da može zaštititi naš zajednički način života”.

Druga tačka naglašava potrebu da se rat prenese na rusku teritoriju, kao što je bio slučaj sa upadom u Kursk u augustu. Ovo će spriječiti stvaranje mogućih ‘tampon zona’ na ukrajinskoj teritoriji.

Ova tačka također poziva na ukidanje ograničenja za udare dugog dometa u Rusiji, dodatne isporuke dugodometnih sposobnosti, i zapadnu podršku u obaranju ruskih raketa i dronova iznad Ukrajine.

Dodatna podrška u jačanju ukrajinskih kopnenih snaga, protivvazdušne odbrane, investicija u odbranu, obavještajna pomoć i druga vojna podrška pomoći će da se Ukrajina ojača i odvrati rusko stanovništvo od njihove ‘ideologije rata’, rekao je predsjednik Ukrajine.

Treća tačka odnosi se na nenuklearno odvraćanje, pri čemu će jedan dio ostati povjerljiv. Ukrajina predlaže ‘sveobuhvatan paket nenuklearnog strateškog odvraćanja na svojoj teritoriji’ koji bi zaštitio zemlju od budućih agresija.

Ova tačka je detaljno prezentirana liderima SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Francuske i Italije.

Četvrti dio se bavi korištenjem prirodnih resursa Ukrajine, poput uranijuma, titanijuma i litijuma, koji predstavljaju potencijal za ekonomski rast Kijeva i EU. Ukrajina nudi poseban sporazum o zajedničkim investicijama i korištenju ovih resursa sa EU i SAD.

Ovaj dio takođe poziva na pojačanje međunarodnih sankcija protiv Rusije kako bi se podrilo njenu sposobnost da nastavi agresiju.

Četvrti dio sadrži i povjerljivi dio koji je podijeljen sa zapadnim partnerima.

Peti dio se odnosi na postratnu sigurnosnu arhitekturu Ukrajine. Zelenskij je rekao da Kijev raspolaže velikom i iskusnom vojskom koja može ojačati NATO i sigurnost evropskog kontinenta.

“Ako se partneri slože, onda nakon rata predviđamo zamjenu određenih američkih vojnih kontingenata stacioniranih u Evropi ukrajinskim jedinicama“, rekao je predsjednik.

“Ako Putin postigne svoje sulude geopolitičke, vojne, ideološke i ekonomske ciljeve, to će stvoriti snažan utisak na druge potencijalne agresore, posebno u regionu Persijskog zaliva, Indo-pacifičkog regiona i Afrike, da ratovi agresije mogu biti isplativi za njih”, rekao je Zelenskij poslanicima.

Zelenskij je istakao da Putinova ‘koalicija kriminalaca’ sada uključuje Sjevernu Koreju, koja je obezbijedila ne samo oružje, već i osoblje za ruske fabrike i vojsku.

“Ovo je zapravo učešće druge države u ratu protiv Ukrajine na strani Rusije”.

Related Posts

1 of 220