Zvizdić u Ženevi: Iznio nekoliko prijedloga kako parlamenti mogu osigurati povoljan ambijent za razvoj nauke, tehnologije i inovacija


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) i predsjedavajući Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji Denis Zvizdić predvodi Delegaciju PSBiH koja učestvuje na 149. zasjedanju Skupštine IPU koja se održava u Ženevi.

U okviru generalne debate, razgovara se o temi „Iskorištavanje nauke, tehnologije i inovacija za mirnu i održivu budućnost“.

Prisutnima se danas obratio i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić i na početku upoznao prisutne sa katastrofalnim poplavama u BiH i zamolio da o ovome informišu vlade svojih zemalja, kako bi u skladu sa mogućnostima uputili pomoć vlastima Bosne i Hercegovine za brzo saniranje posljedice ove strašne prirodne nesreće.

U svom izlaganju on se fokusirao na ključnu temu ovog skupa, a to je kako parlamenti mogu osigurati povoljan ambijent za razvoj nauke, tehnologije i inovacija. S tim u vezi, izložio je nekoliko prijedloga i rekao da se kroz budžete parlamenata treba omogućiti više novca za razvoj nauke i inovacija. Naglasio je da niti jedna država ne može napredovati bez izdvajanja za nauku od minimalno 2 posto ukupnog BDP-a.
 
Istaknuo je da parlamenti trebaju izmijeniti i unaprijediti propise, odnosno olakšati djelovanje naučnih i obrazovnih institucija, smanjiti birokratiju i omogućiti lakšu registraciju patenata i zaštititi autorska prava.

Također, naglasio je da parlamenti, u funkciji zakonodavaca, trebaju omogućiti i bolje uslove rada za akademsko i naučno osoblje, te obezbijediti bolje uslove za studiranje i razvoj istraživačke djelatnosti na univerzitetima.
 
Govoreći o značaju uspostavljanja naučno-tehnoloških i istraživačkih instituta, komiteta i ureda, naglasio je da oni parlamenti koji nemaju komitete za nauku i tehnologiju, trebaju ih uspostaviti što prije.

“Dobar primjer za mnoge parlamente je Centar za inovacije u parlamentima koji je IPU uspostavio u decembru 2018. godine”, rekao je Zvizdić.
 
U četvrtoj značajnoj temi istaknuo je da parlamenti trebaju biti dio međunarodnih multilateralnih organizacija, konferencija i skupova koji se bave ovom tematikom. To se posebno odnosi na multilateralni pristup u borbi protiv klimatskih promjena, za regulaciju umjetne inteligencije i upotrebe autonomnog naoružanja, te učešće na međunarodnim mirovnim konferencijama kako bi se spriječili globalni sukobi.

“U tom smislu raduje me da su  nauka, tehnologija i inovacije uključene kao posebno poglavlje sa konkretnim mjerama i akcijama koje sve države trebaju poduzeti u „Pakt za budućnost“ kao ključni dokument o budućnosti čovječanstva koji je UN usvojio prošlog mjeseca tokom Samita za budućnost”, rekao je Zvizdić tokom obraćanja.
 
I na kraju, peti prijedlog, možda i najvažniji, je isticanje da su parlamenti zakonodavna vlast koja imenuje izvršnu vlast. To znači da parlamenti imaju bitnu nadzornu ulogu i da imaju mandat da vrše pritisak na vladu da stavi veći fokus na nauku, tehnologiju i inovacije.
 
“Parlamenti trebaju zahtijevati od svojih vlada kreiranje politika koje će uvažavati izazove 21. stoljeća, koje će se prilagođavati brzim promjenama i koje će biti u stanju da zaštite obične ljude od takvih promjena, jer historija nas uči da obični ljudi najviše stradaju u takvim slučajevima. To je uloga parlamenata kako je ja vidim i nadam se da ćete u okviru ove generalne debate prihvatiti neke ideje koje sam izložio u ovom izlaganju, jer to je put do mirnije i održivije budućnosti za sve nas”, rekao je tokom izlaganja na 149. zasjedanju Skupštine IPU, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBIH Denis Zvizdić.

Related Posts