Ponovo odgođeno uvođenje sistema koji bi zamijenio pečatiranje pasoša na granicama: Tri vodeće EU zemlje nisu spremne


Evropska unija je ponovo odgodila uvođenje ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) i EES (Entry/Exit System) sistema, koje je prethodno bilo najavljeno za 10. novembar ove godine.

Komesarka za unutrašnje poslove EU, Ylva Johansson, je potvrdila da EES (Entry/Exit System), koji treba zamijeniti ručno pečatiranje pasoša automatskim biometrijskim provjerama, neće biti uveden 10. novembra kako je prvobitno planirano.

Trenutno nije poznat tačan datum početka primjene oba sistema, a kao razlog za odgađanje se između ostalog navodi i informacija da su Njemačka, Francuska i Nizozemska obavijestile Evropsku uniju da njihovi granični računarski sistemi neće biti spremni na vrijeme za rok u novembru, saopćeno je iz IDDEEA-e.

Podsjećamo, ETIAS i EES sistemi su osmišljeni kako bi se unaprijedili sigurnost unutar Šengenskog prostora, zamjenjujući tradicionalno pečatiranje pasoša automatskom autorizacijom i prikupljanjem biometrijskih podataka, uključujući otiske prstiju i fotografije, od putnika iz zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak u EU.

Related Posts

1 of 218