Premijer Srbije uoči Samita u Berlinu: Bojim se novih provokacija Prištine


Srbijanski premijer Miloš Vučević kazao je uoči puta u Berlin, gdje se danas održava 10. jubilarni Samit Berlinskog procesa zemalja zapadnog Balkana, kako se boji novih provokacija Prištine kada će za istim stolom sjediti predstavnici šest država zapadnog Balkana.

Tokom vikenda premijer Kosova Albin Kurti saopćio je da je “Srbija ponovno provocirala, pomaknuvši svoje trupe oko 50 metara bliže granici s Kosovom”, tačnije u blizini općine Kamenica.

No srbijanski premijer tvrdi da nema dodatnih aktivnosti Vojske Srbije i da Srbija “ne sprema ništa što može dovesti do eskalacije na Kosovu”.

Na današnjem Samitu Berlinskog procesa osim predsjednika država i vlada šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) sudjeluju i članice Evropske unije uključene u proces.

U sklopu sastanka najviše će riječi biti o regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu te o zelenoj agendi za zapadni Balkan.

Također predviđeno je i potpisivanje zajedničke izjave o novom akcijskom planu za zajedničko regionalno tržište te sporazuma o slobodnijem pristupu visokoškolskim ustanovama unutar regije.

Rezultate samita će na zajedničkoj konferenciji za medije predstaviti njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja također u ime EU sudjeluje na sastanku.

Berlinski proces je 2014. pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, a glavni cilj formata je od samog početka bilo približavanje zemalja regije Evropskoj uniji kako bi se ispunilo obećanje iz 2003., na samitu EU u Solunu, kada je zemljama obećano članstvu u Evropskoj uniji, podsjeća Hina.

Posljednjih godina Berlinski proces je dobio na važnosti zbog sve jačeg utjecaja stranih sila poput Rusije, Kine i Turske u regiji, čemu EU želi stati na put., a među najveće uspjehe Berlinskog procesa spada potpisivanje sporazuma o regionalnoj privrednoj saradnji, ukidanju viza te o međusobnom priznavanju diploma.

Related Posts