Slovenski biciklistički maestro stigao do 25. titule za kraj nevjerovatne sezone


Fenomenalni slovenski biciklističar Tadej Pogačar (UAE Emirates), četvrtu je godinu zaredom pobijedio na jednoj od pet najvećih jednodnevnih utrka na svijetu, “Il Lombardiji” voženoj u subotu od Bergama do Coma u dužini od 255 kilometara.

Naime, do nove velike pobjede novopečeni svjetski prvak, 26-godišnji Pogačar stigao je na način na koji su mnogi predvidjeli i prije početka utrke, napavši sredinom najtežeg uspona na trasi, na Sormano 48.5 kilometara prije cilja.

Na njegovo ubrzanje niko nije imao odgovor, pa niti aktuelni svjetski prvak u vožnji na kronometar i olimpijski pobjednik u cestovnoj vožnji Belgijanac Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep). Do cilja je Pogačarova prednost samo rasla te je na kraju slavio sa čak 3:16 minuta prednosti ispred drugog Evenepoela, dok je treće mjesto osvojio Talijan Giulio Ciccone (Lidl-Trek) koji je na cilj stigao sa 4:31 minuta iza pobjednika.

Za fantastičnog Pogačara ovo je bila 25. pobjeda u 2024. kojom je zaključio nevjerovatnu godinu u kojoj je po treći put slavio na “Tour de Franceu”, osvojio “Giro d'Italia” u svom prvom nastupu na toj utrci te osvojio naslov svjetskog prvaka. Prije Pogačara samo su dvojica vozača u historiji (Eddy Merckx 1974. i Stephen Roche 1987.) uspjela osvojiti “Giro”, “Tour” i naslov svjetskog prvaka u istoj godini.

Pogačar je također postao i prvi biciklist u 21. stoljeću koji je osvojio “Giro” i “Tour” u istoj godini, a četvrtom uzastopnom pobjedom na “Il Lombardiji” ponovio je uspjeh najboljeg italijanskog biciklista u historiji Fausta Coppija koji je do sada bio jedini s četiri uzastopna slavlja na ovoj utrci, a to se dogodilo neposredno nakon Drugog svjetskog rata (1946, 1947, 1948, 1949). 

Related Posts

1 of 199