Osmana Mehanovića, kojeg su pretukli u Bratuncu, MUP RS pozvao na ispitivanje kao osumnjičenog


Osman Mehanović, 20-godišnjak iz Bratunca, kojeg su trojica maloljetnika napala 23. juna prošle godine, dobio je poziv iz policijske stanice Bratunac, da se sutra, 11. oktobra javi u kriminalističku službu radi ispitivanja u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo “tjelesna povreda”, otkrila je Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

“U napomeni poziva se navodi “za događaj od 23.06.2023.godine”. Podsjećam da se napad na Osmana Mehanovića dogodio u kasnim večernjim satima, negdje oko 22 sata i 30 minuta, da su prema Osmanovim riječima napadači koristili nož.

Ozlijedili su mu tetive na šaci nakon što je pokušao da zaštiti glavu, zbog čega je u bolnici u Zvorniku imao i operativni zahvat.

Pitanje je da li bi Osman izvukao živu glavu da žena u prolazu nije kriknula da ga ostave na miru nakon čega su se napadači razbježali.

Više od godinu trebalo je tužiteljici Okružnog tužilaštva u Bijeljini da okonča istragu i zatraži pokretanje sudskog postupka.

Predložila je disciplinske mjere u vidu nadzora nad počiniteljima. A protiv Osmana je pokrenula istragu. Slučaj da se istraga pokrene i protiv napadača i žrtve, vjerovatno je bez presedana.

Toliko za sada o ovome…, jer političari ne smiju da vrše pritisak na neovisno pravosuđe, zar ne?

Zato postoje institucije, koje bi morale vršiti monitoring, od ombudsmana do Visokog sudskog i tužilačkog vijeća”, objavila je Jurišić.

Related Posts

1 of 211