Turski ministar Fidan tvrdi: Ne može se isključiti upotreba nuklearnog oružja u rusko-ukajinskom ratu


Ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan upozorio je u srijedu da je rizik od širenja rusko-ukrajinskog rata veći nego ikada i da se ne može isključiti upotreba nuklearnog oružja i oružja za masovno uništenje u sukobu.

Fidan je to izjavio na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku u Hrvatskoj.

Fidan je ponovio podršku Ankare teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine te je istakao da je njegova zemlja od početka ulagala diplomatske napore kako bi se okončao rat, naglašavajući ulogu Ankare u održavanju pregovora između zaraćenih strana te kao posrednika u razmjeni zarobljenika i funkcionisanju Crnomorske inicijative za žito.

Istakao je da je sukob u Ukrajini pogoršao globalnu polarizaciju.

Što se tiče učešća Rusije u pregovorima, Fidan je podvukao da se održivo rješenje može postići samo uključivanjem svih strana, uključujući i Rusiju, u pregovore.

Rekao je da osiguravanje sigurnosti hrane, sloboda plovidbe, zaštita nuklearnih energetskih objekata i zaštita kritične infrastrukture mogu pomoći u ublažavanju razaranja.

Samit, koji je prvi put održan u grčkoj prijestonici Atini u augustu 2023, a zatim u Tirani, u Albaniji, u februaru 2024, okupio je lidere Ukrajine i zemalja Jugoistočne Evrope u Dubrovniku.

Fidan se tokom posjete Dubrovniku sastao i sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlić-Radmanom.

Related Posts