Fond “Gazi Husrev-beg” uručio 230 stipendija učenicima i studentima u BiH i Sandžaku


Humanitarni fond „Gazi Husrev-beg“, koji djeluje u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) danas je dodijelio 230 stipendija među kojima i jubilarnu 4.000 stipendiju.

Agencija MINA objavila je da je u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu uručeno je 230 stipendija ovog fonda, kojim je obuhvaćeno više od 245 učenika i studenata u Bosni i Hercegovini i Sandžaku. Događaju je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, drugi predstavnici Islamske zajednice, kao i predstavnici Fonda i Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

“Solidarnost je temelj naše civilizacije, kulture, opstojnosti, bez solidarnosti ne bi bilo ni nas, mnogih ustanova, vjerovatno ne bi bilo ni ovog današnjeg skupa ovdje”, kazao je reisul-ulema.

Ukazao je na vrijednost dobra koje teče. Podsjetio je na primjer velikog Gazi Husrev-bega, na čijem vakufu je i današnjim događajem proteklo dobro.

“Svijet je pun izazova, svjedočimo padu ljudskosti danas, vidimo šta se dešava širom svijeta, možemo biti pogođeni elementarnim nepogodama, i to nam govori da moramo produbiti svijest o solidarnosti. Posebno mi Bošnjaci moramo biti svjesni odgovornosti da sačuvamo vjeru, domovinu i da zaštitimo naš narod. Bez solidarnosti to nećemo moći učiniti”, poručio je reisul-ulema.

On je uručio 4.000 stipendiju za Mubinu Meštrovac koja studira u Mostaru i zbog situacije uzrokovane poplavama u Bosni i Hercegovini nije bila u mogućnosti prisustvovati dodjeli. Stipendiju je preuzela njena majka, a pročitana je njena poruka.

“Moje dosadašnje školovanje je bilo zahvaljujući ovom fondu, i uvijek sam nastojala da opravdam ono što mi je Fond omogućio. Ova stipendija nije samo finansijska podrša, nego mi je velika čast i priznanje za trud, i motivacija da i ja sutra budem stipenditor. Predanost i zalaganje koje Fond ulaže u obrazovanje mladih je od neizmjerne vrijednosti”, navodi se u poruci.

Akcija „Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku“, na čelu s Omer-ef. Sarajlićem, ima kontinuitet, velike rezultate i podršku, te je postala i akcija po kojoj je Fond „Gazi Husrev-beg“ prepoznatljiv, kako kod džematlija i džemata u Njemačkoj, tako i u Bosni i Hercegovini i Sandžaku.

“Ovo je 23. dodjela stipendija iz Fonda i drago mi je da sam bio jedan od učesnika u njegovom formiranju”, kazao je Duran-ef. Pintol, koji se obratio u ime Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj pozivajući mlade da budu nosioci znanja i svijetli primjeri u svom društvu.

Nermin Čakić, jedan od dobitnika stipendija, student je trećeg ciklusa studija, istakao je da je stipendija iskaz velike podrške i vjetar u leđa mladima.

U ovogodišnjoj akciji 32 džemata su prijavila svoje učešće. S ovom godinom obrađeno je 6.873 molbi od studenata i učenika, a s današnjom podjelom podijeljeno je 4.055 stipendija po 500 eura za jednogodišnje školovanje, odnosno oko dva miliona eura.

Related Posts