Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković za Raport: Interesi pohlepnih pojedinaca opasnost su za sve nas


Internacionalni teatarski festival MESS ove godine održava se u okolnostima velike tragedije koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu, te u nedjelju održanih lokalnih izbora.

Kako se to odražava na 64. izdanje ovog značajnog Festivala za Raport je govorio direktor Nihad Kreševljaković.

“Ovogodišnji Festival MESS održava se u izuzetno tužnim okolnostima s obzirom da je sami početak Festivala obilježila jedna od najvećih poslijeratnih tragedija u kojoj je život izgubilo najmanje 20 građanki i građana Bosne i Hercegovine.

Festival je na dan otvaranja izrazio sućut porodicama stradalih te pozvao građanke i građane na solidarnost i učestvovanje u humanitarnoj akciji.

Istovremeno samo otvaranje bilo je posvećeno tragediji svijeta u kome živimo, odnosno genocidu, kojem svjedočimo već godinu u Gazi, kao i agresiji na Palestinu i Liban“, kaže Kreševljaković za Raport.

Od svojih početaka, a posebno iz perioda opsade i poslije nje, ističe, uvijek su bili posvećeni realnoj slici svijeta. A ona, nažalost, nije dobra.

„Programski, ovogodišnji festival je refleksija svijeta u kome živimo i jasno je da živimo u užasnom vremenu i užasnim uvjetima. Time se bave i gotovo sve festivalske predstave.

Ponavljamo da nam je empatija potrebna poput zraka.

S druge strane, imamo tu nesreću da se terminom svake dvije godine podudaramo sa izborima.

Volio bih da griješim, ali se bojim da katastrofa koja je ponovo zadesila našu zemlju neće biti razlogom da se promijeni pristup nekim od ključnih problema, a koji su doveli do nje.

Interesi pohlepnih pojedinaca opasnost su za sve nas“, poručuje Kreševljaković.

Dodaje i kako smo pored toga svjedočili bestidnom postupku tako da Dan žalosti nije proglašen na nivou države čime su neki bh. političari još jednom potvrdili svoj ne samo politički, već i ljudski primitivizam.

„Opstruiranje države ozbiljan je problem.

Uz sve to proglašavanje Dana žalosti na entitetskom nivou podrazumijeva neodržavanje događaja ne samo zabavnog, već kulturnog karaktera, tako da mi nećemo igrati predstavu “Budućnost”, a koja se upravo bavi ekološkom temom i koja upozorava na destruktivno ljudsko djelovanje prema prirodi.

Definitivno na entitetskom nivou se ne razumije razlika između zabave i kulture, ali nije nam ni to nepoznato.

U svakom slučaju, mislim da u ovakvim trenucima treba prevashodno biti fokusiran na činjenicu da su ljudi izgubili živote, da je potrebno učiniti sve da se ljudima pogođenih ovom katastrofom pomogne, a za sve ostalo pred nama je očigledno duga borba protiv korumpiranih i zlih politika i interesa kako lokalno tako i globalno“, zaključuje direkor MESS-a.

Related Posts

1 of 184