Koalicija Pod lupom zabilježila 1.367 izbornih nepravilnosti


Koalicija “Pod lupom” predstavila je danas na konferenciji za medije Drugi preliminarni izvještaj dugoročnog građanskog, nestranačkog posmatranja Lokalnih izbora 2024. u Bosni i Hercegovini za period od 22. jula do 29. septembra 2024. godine.

Posmatrači Koalicije “Pod lupom” prate izborni proces u svim opštinama i gradovima u BiH i radi na posmatranju rada lokalnih izbornih komisija i poštivanja rokova propisanih izbornim kalendarom, evidentiranju i prijavi izbornih nepravilnosti, te regrutaciji posmatrača izbornog dana.

Projekt menadžer Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović ističe da je od početka građanske, nestranačke posmatračke misije Lokalnih izbora 2024. zabilježila ukupno 1.367 izbornih nepravilnosti, te da se najveći broj nepravilnosti odnosi na zloupotrebu javnih sredstava i resursa (372 slučaja), nepravilnosti pri formiranju biračkih odbora (323 slučaja) i nepravilnosti u izbornoj kampanji (279 slučajeva).

Najveći broj nepravilnosti se odnosi na sljedeće političke subjekte: SNSD (213), SDS (202), SDA (171), HDZ BiH (161), SDP (122) i PDP (107).

!Na ove političke stranke odnosi se 86,7 posto svih evidentiranih izbornih nepravilnosti što ukazuje na to da su one višestruki povratnici u kršenju izbornih pravila koje treba najstrože sankcionisati.

Nažalost i u izbornoj kampanji za Lokalne izbore 2024. fokus s ključnih pitanja i stvarnih potreba građana odvlače zapaljiva retorika političkih subjekata, diskreditacija političkih oponenata, pritisci na birače i zloupotreba djece u političke svrhe”, kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, političari koriste emotivno nabijen govor koji potiče strah, mržnju ili podjele unutar društva.

“Ovakva retorika ne samo da polarizira javnost, već i udaljava fokus s konstruktivnih razgovora o stvarnim problemima.

Također, umjesto vođenja debate na temelju ideja i programa, politički subjekti aktivno rade na diskreditaciji političkih oponenata, koriste se napadima na ličnu čast i dostojanstvo svojih protivnika. Ovakvi napadi odvlače pažnju s istinski važnih tema”, istaknuo je on.

Navode da posebno zabrinjavaju pritisci na birače, odnosno sve više prijava o kupovini glasova kao i prijave o pritiscima na zaposlene u javnim institucijama, ustanovama i preduzećima. Također, zabrinjava što se i dalje javlja veliki broj slučajeva zloupotrebe djece u političke svrhe uprkos novim Izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kojima je to sada izričito zabranjeno.

Javljaju se slučajevi gdje se djeci dijeli stranački materijal, skupovi se odvijaju u i oko obrazovnih institucija, fotografije sa djecom se dijele na društvenim mrežama, djeca se aktivno uključuju u izbornu kampanju (npr. ogrču se stranačkim propagandnim obilježjima i sl.). Na ovaj način nastavljaju se kršiti osnovna prava djece, poput prava na zaštitu od iskorištavanja za političke ciljeve, na privatnost i zaštitu od ideoloških pritisaka – poručuju iz Koalicije “Pod lupom”.

Hasan Kamenjaković, koordinator za odnose sa javnostima i medijima u Koaliciji “Pod lupom”, navodi da je na osnovu svih ovih nalaza, Koalicija podnijela 288 prijava CIK-u, koji je do sada izrekao 71 sankciju, i to 146.000 KM novčanih kazni i uklanjanje 45 osoba iz članstva u biračkim odborima.

Na konferenciji za medije predstavljena je “Mapa izbornih iskustava” na kojoj se nalaze pozitivna i negativna iskustva građana sa izbora.

“Mišljenje građana, bilo pohvala ili kritika, direktno utiče na poboljšanje izbornog procesa. Ova mapa o izborima u BiH će biti ogledalo stvarnih potreba i očekivanja građana, a izborne nepravilnosti će se lakše prepoznavati i sankcionisati”, dodali su iz Koalicije “Pod lupom” i poručili da građani i dalje mogu podijeliti svoja pozitivna ili negativna iskustva putem obrasca na https://mojeiskustvo.podlupom.org/, a posebno su ih pozvali da to urade na izborni dan, 6. oktobra.

Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” pozvao je građane da izađu na izbore i iskoriste svoje pravo glasa, a političke subjekte da poštuju izborna pravila, da ne pribjegavaju izbornim nepravilnostima na izborni dan i da poštuju nadolazeću izbornu šutnju.

Koalicija “Pod lupom” će na sve izborne nepravilnosti reagovati ka nadležnim institucijama.

Related Posts