WhatsApp najavio ukidanje podrške za neke uređaje


WhatsApp postavlja nove zahtjeve sistema i ukida podršku za određene starije modele iPhonea. Kako su već najavili WhatsApp da će povećati sistemske zahtjeve za korištenje svog messengera.

Od 24. februara 2025. iOS 14.1 minimalni je zahtjev. To znači da neki stariji modeli iPhonea više nisu kompatibilni. Zahvaćeni su iPhone 5s, iPhone 6 i iPhone 6 Plus jer se ti uređaji ne mogu ažurirati na iOS 14.1.

Glavni razlog promjene je sigurnost. WhatsApp tvrdi da stariji operativni sistemi ne zadovoljavaju najnovije sigurnosne standarde i ne mogu podržavati funkcije. Povećanjem sistemskih zahtjeva firma želi osigurati sigurnost korisnika i uvesti nove mogućnosti koje na starijim sistemima ne bi bile moguće.

Nema promjena u sistemskim zahtjevima za korisnike Androida. Minimalni zahtjev ostaje Android 5.0. To znači da su svi uređaji koji koriste taj operativni sistem još uvijek kompatibilni s WhatsAppom.

Vlasnici zahvaćenih modela iPhonea još uvijek imaju nekoliko mjeseci za nadogradnju na noviji uređaj ili za razmatranje alternativnih usluga slanja poruka.

Related Posts