Potpisana izjava o saradnji i razmjeni iskustava i najboljih praksi u pravosuđu BiH i Španije


Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza i ministar Ministarstva predsjedništva, pravde i odnosa s Parlamentom Kraljevine Španjolske Félix Bolaños, održali su bilateralni sastanak nakon kojeg su potpisali zajedničku Izjavu o suradnji i razmjeni iskustava i najboljih praksi u području pravosuđa.

Ministar Félix Bolaños na početku sastanka pohvalio je i čestitao uspjeh BiH na EU putu te kazao da bolji uvid u sistem uređenja Španije može pomoći BiH u njenom složenom uređenju i istakao je kako podržava i zalaže se za EU put BiH.

Ministar Davor Bunoza zahvalio se Kraljevini Španjolske što je nastavila iskazivati svoje prijateljstvo prema BiH, baš kao što je i za vrijeme ratnih sukoba bila jedan od prijatelja Bosne i Hercegovine. Također je istaknuo da je upoznavanje sa stepenom digitalizacije pravosuđa i uprave Španjolske od posebnog značaja za predstavnike BiH, jer su dobili jasniji i bolji uvid te nove ideje za brzi napredak na polju digitalne transformacije pravosudnog sistema BiH.

Zajednička Izjava ministara Bunoze i Bolañosa predstavlja obostranu korist i interes, sredstvo podrške napretku Bosne i Hercegovini prema članstvu u EU, kao i jačanje veza međusobnog povjerenja i odnosa, kojom potvrđuju svoju zajedničku i čvrstu želju i predanost promoviranju daljnje suradnje između ova dva ministarstva.

Oba ministarstva Izjavom potvrđuju značaj jačanja vladavine prava i povjerenja javnosti u pravosuđe kao osnovnog načela demokratskog društva i ključnog elementa integracije u EU, a posebno za ostvarivanje ciljeva koja zahtijevaju poglavlja 23 i 24 za pristupanje Bosne i Hercegovine EU.

Ministri su suglasni da osnovni standardi pravosuđa, neovisnost, efikasnost i kvaliteta rada pravosuđa moraju biti ispunjeni kako bi se garantirala vladavina prava, kako bi se građanima omogućila visoko-kvalitetna usluga od strane pravosuđa te poštivanje i zaštita osnovnih ljudskih prava.

Potpisivanje ove Izjave je organizirano u okviru projekta EU4Justice, koji se realizira uz financijsku podršku Europske unije s ciljem usklađivanja pravosudnog sustava u Bosni i Hercegovini s europskim standardima, priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Related Posts