Položen kamen-temeljac za izgradnju Doma Bošnjačke zajednice kulture u Travniku


Bošnjačka zajednica kulture (prethodno Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“) organizirala je u subotu tradicionalne godišnje Susrete Bošnjačke zajednice kulture, koji su se ove godine održali u Travniku, ujedno prigodno obilježavajući i godišnjicu historijske obnove narodnog imena Bošnjak na Prvom bošnjačkom saboru, održanom 28. septembra 1993. godine.

Prilikom ovogodišnjih Susreta održana je i Skupština Bošnjačke zajednice kulture na kojoj je usvojena Odluka o modifikaciji dosadašnjeg naziva Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, čime je ova temeljna i najstarija organizacija kulture Bošnjaka, s tradicijom od 1903. godine, unaprijedila svoj institucionalni status i okvir u nominacijskom smislu, simbolički na isti dan kad je na Prvom bošnjačkom saboru u zvaničnu upotrebu uvedeno narodno ime Bošnjak umjesto dotadašnjeg religijskog kao nacionalnog imena Musliman.

Istom prilikom simbolički je položen kamen-temeljac za izgradnju Doma Bošnjačke zajednice kulture u Travniku, prvog takvog objekta nakon obnove rada i djelovanja Bošnjačke zajednice kulture 1990. godine, prema idejnom rješenju arhitektonskog studija „Bottega design“ iz Sarajeva, koje je izabrano kao najuspješnije putem prethodnog javnog arhitektonskog konkursa. Dom bi trebao biti sjedište podružnica Bošnjačke zajednice kulture u Travniku i Srednjobosanskom kantonu, a svojim kapacitetima trebao bi služiti lokalnoj te široj društvenoj zajednici i javnosti uopće.

Također, javnosti je predstavljen i projekt monoopere Ilhamija mladog kompozitora Benjamina Ribića, kao još jedan veliki novi projekt Bošnjačke zajednice kulture, uz operu Tvrtko, kralj bosanski kompozitora Ammara Jažića, čija je realizacija ranije otpočela i čija će praizvedba biti upriličena 29. 11. 2024. godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Monoopera Ilhamija savremena je opera inspiriranom životom i smrću znamenitog bošnjačkog pjesnika iz osmanskog doba, derviša i društvenog buntovnika šejha Abdulvehaba Ilhamije.

Tokom cjelodnevnog kulturnog programa organizirano je više kulturnih događaja, uključujući predstavljanje kulturno-muzičke baštine Bosne i Hercegovine, s izvedbama hora podružnice Bošnjačke zajednice kulture iz Brčkog i vokalnog sastava „Ad Libitum“ iz Travnika, a nastupili su i folklorni ansambli podružnica Bošnjačke zajednice kulture iz Bihaća i Viteza. U večernjim satima u Centru za kulturu Općine Travnik održana je svečana akademija i koncert Musica bosniaca u izvedbi solistica Narodnog pozorišta u Sarajevu – Hane Salihović, sopran, i Amile Ravkić, mezzosopran, uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića. Također, javnosti su predstavljene i dvije prigodne izložbe – izložba prijevoda Kur’ana Dobro činite, a neznanja se klonite kolekcionara Edina Smailovića te dokumentarna izložba Bošnjačka zajednice kulture „Preporod“: 120 godina za sreću doma i naroda prof. Harisa Zaimovića, arhivskog savjetnika Historijskog arhiva Sarajevo.

Pokrovitelji Susreta Bošnjačke zajednice kulture za 2024. godinu su premijer Srednjobosanskog kantona gosp. Tahir Lendo i načelnik Općine Travnik prof. dr. Kenan Dautović, a domaćin podružnica Bošnjačke zajednice kulture u Travniku.

Related Posts