Trump potvrdio najgore strahove evropskih lidera. “Evropa je jadna”


Za europske čelnike koji se ove sedmice okupljaju u New Yorku na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, prijeti velika opasnost od drugog predsjedničkog mandata Donalda Trumpa i njegove politike “Amerika na prvom mjestu”. U četvrtak su se potvrdili njihovi najgori strahovi.

Na dugoj konferenciji za medije održanoj pred morem američkih zastava u Trump Toweru, republikanski predsjednički kandidat rekao je da se planira sastati s Volodimirom Zelenskim u petak ujutro – i osudio Evropu da je jadna kada je u pitanju Ukrajina, piše Politico.

“Evropa plaća samo mali dio novca koji plaćaju Sjedinjene Američke Države, a mi imamo ocean između Rusije i sebe; oni nemaju”, rekao je Trump, ponavljajući ono što je već rekao, uključujući i tokom izbora debati s demokratkinjom Kamalom Harris. “Sjedinjene Države plaćaju većinu toga, a Evropa ne ulaže… To je vrlo nepravedno prema Sjedinjenim Državama.”

Prelazeći na drugu omiljenu tačku razgovora, Trump je više puta opisao kako je zahtijevao da europski saveznici NATO-a više pridonose savezu dok je on bio predsjednik SAD, implicirajući da bi isto učinio i kada je riječ o borbi Ukrajine protiv ruske invazije.

“Europske nacije — trebale bi se izjednačiti, trebale bi platiti. Učinio sam ovo s NATO-om. Sve sam ih natjerao da plate… Rekao sam da ako ne platiš ja neću biti tamo. A novac je pljuštao.”

Zelenskij je sa svoje strane završavao jednodnevne sastanke u Washingtonu, D.C., uključujući s predsjednikom Joeom Bidenom, potpredsjednikom Harrisom i dvostranačkom skupinom članova Kongresa, dok nastoji ojačati vojnu i financijsku potporu Ukrajini uoči izbori u novembru.

Biden je najavio više od 8 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu prije sastanka u četvrtak, a Harris je rekla dok je stajala pored Zelenskog da je “borba Ukrajine važna za narod Amerike”.

Ali Kijev je zabrinut da će SAD obveze prema Ukrajini jenjavaju kako se rat odugovlači, pogotovo među republikancima. Čak i ako Harris pobijedi na izborima, Kongres i dalje igra ključnu ulogu u davanju zelenog svjetla novcu za Ukrajinu.

Trump je svoju konferenciju za medije u četvrtak iskoristio kako bi ponovio svoje hvalisanje kako ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi započeo invaziju Ukrajine punog opsega da je još uvijek bio u Bijeloj kući, te ustvrdio da bi uspio osigurati mir.

Rekavši da “jako dobro” poznaje ruskog autokrata, Trump je inzistirao: “Vjerujem da ću vrlo brzo moći sklopiti dogovor između predsjednika Putina i predsjednika Zelenskog.”

Upitan bi li to uključivalo da Ukrajina ustupi zemlju Rusiji, odgovorio je: “Vidjet ćemo što će se dogoditi … idemo do mira; trebamo mir.”

Trumpovi najnoviji komentari dolaze dan nakon što je na predizbornom događaju u Sjevernoj Karolini rekao da je Ukrajina trebala “malo odustati” kako bi umirila Moskvu i izbjegla krvavi sukob sa svojim susjedom okupatorom, za koji je rekao da se “nije trebao dogoditi .”

Zelenskij je u zaostatku na sastanku s Trumpom u petak nakon što su ga republikanci prekorili zbog posjeta tvornici municije u Pennsylvaniji na početku svog američkog putovanje, u pratnji demokratskih političara. U pismu ukrajinskom predsjedniku, predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson osudio je posjet važnoj izbornoj državi kao politički trik, pozivajući Zelenskog da otpusti svog veleposlanika u Sjedinjenim Državama.

Trumpovo upozorenje Evropi da da više Ukrajini u svojim komentarima od četvrtka neće pomoći u ublažavanju zabrinutosti da bi drugo Trumpovo predsjedništvo označilo povratak politika koje su dovele do toga da se Amerika protivi multilateralnim institucijama poput NATO-a i Ujedinjenih naroda.

Iako su europske zemlje značajno povećale svoju vojnu potrošnju za Ukrajinu, a zemlje poput Njemačke dramatično su povećale svoje proračune za odbranu, Sjedinjene Države su i dalje najveći financijski i vojni podupiratelj Ukrajine. Biden je ove sedmice rekao da će sljedeći mjesec biti domaćin sastanka Kontaktne skupine za obranu Ukrajine sa saveznicima u Njemačkoj.

Related Posts

1 of 196