Faruk Hadžibegić za Raport uoči 153. gradskog derbija: Prva želja mi je da Sarajevo pobjedi…


Osmo kolo Wwin lige Bosne i Hercegovine u znaku je najveće utakmice bh. fudbala i 153. gradskog derbija između Sarajeva i Željezničara.

Ko je bolji, Sarajevo ili Željezničar, je li grad bordo ili plav, znat ćemo večeras nakon posljednjeg zvižduka glavnog sudije Admira Musića.

Obje ekipe derbi očekuju u različitom raspoloženju. Sarajevo je u posljednjem kolu kao gost savladalo ekipu Borca u Banja Luci rezultatom 1:0, dok je Željezničar na svojoj Grbavici poražen 0:2 od Zrinjskog.

Bez obzira na sve ranije utakmice ova dva rivala, derbi je uvijek bio priča za sebe, a toga su svjesni i u stručnim štabovima.

Uoči sarajevskog derbija razgovarali smo sa legendnom kluba sa Koševa i bivšim selektorom reprezentacije Bosne i Hercegovine, Farukom Hadžibegićem.

Na samom početku razgovora za Raport, Hadžibegić je odmah naglasio da je njegova prva želja da Sarajevo pobjedi večeras.

“Prva mi je želja da Sarajevo pobjedi, jer je to moj klub, za njega navijam. S druge strane očekujem da pobjedi fudbal, jer i Sarajevo i Željezničar kroz svoju historiju su uvijek bili važni faktori fudbala. To je jedan derbi koji je poznat u Evropi. Imam jednu veliku želju da stadion bude duke, duke, pun. To bi bilo veliko za fudbal Bosne i Hercegovine. To je jedan derbi koji označava stanje u fudbalu jedne zemlje. Ako je stadion prazan nešto ne štima. Mislim da je vrijeme da se stadion napuni”, rekao je bivši selektor BiH.

Legenda Sarajeva nije mogao se odluči za najdraži derbi u svojoj karijeri, jer kako kaže “svaki derbi je poseban na svoj način”.

“Trenutna forma u derbiju nikada nije značila, jer su to specijalne utakmice. Pobjediti u derbiju, to je jedan poseban trofej u karijeri igrača. Mi koji smo ponikli u Sarajevu, koji smo rasli sa Sarajevom znamo kolika je važnost pobjede u tom derbiju. To je neko gledište iz mog aspekta, tako da bi upravo želio da naši igrači pokažu to na večerašnjoj utakmici”, istakao je Hadžibegić.

Dotakao se strastveni navijač Sarajeva i derbija iz prošlosti.

“Teško je porediti derbije nekada i sada, jer uslovi igre isti, jedino što je možda u onom periodu bila velika prednost kako kod nas tako i u Želji, jer je bio veliki broj igrača koji su izašli iz omladinskog pogona, koji su rasli uz trenere Sarajeva i Želje. Ti treneri su znali da prenesu ljubav i važnost tog derbija. Danas je teško igrati pod drugim uslovima, jer dosta igrača dolazi sa strane. Njima je derbi kao i svaka druga utakmica, a nama to nije tako. Tako da kada se sve sabere ne bih moga porediti derbija iz prošlog vremena sa ovim današnjim”, kazao je naš sagovornik.

Za kraj razgovora, proslavljeni igrač Sarajeva Faruk Hadžibegić je otkrio koji rezultat priželjkuje večeras:

“Ja sam na samom početku rekao da samo imam želju da večeras pobjedimo. Ja bi bio zadovoljan i sa 1:0 za Sarajevo, samo neka se pobjedi.

Related Posts

1 of 176