Slijedi li gašenje BHRT-a? Danas licitacija o prodaji imovine. Državu nije briga za to


Općinski sud u Sarajevu za danas je zakazao licitaciju na kojoj želi prodati nekretnine Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) s ciljem izmirenja duga prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) koji s kamatama iznosi 16 miliona KM.

Prema procjeni sudskog vještaka, vrijednost imovine BHRT-a (zemljište i zgrade) iznosi cca 160 miliona KM što je 10 puta više od navedenog duga.

Iz Upravnog odbora BHRT-a navedeno je da je najveći dio imovine koja “ide na doboš” upisana kao državna imovina, koja je odlukom Visokog predstavnika privremeno izuzeta iz pravnog prometa.

Upozorili su da ovim činom, ne samo da je ugrožena državna imovina, već to može predstavljati i, kako su naveli, uvod u nestanak BHRT-a kao javnog RTV servisa, koji po Zakonu pokriva cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Apelirali su na pravosudne i državne institucije da se pronađe pravni način za odlaganje licitacije i iznađe rješenje za dug BHRT-a prema EBU i tako spriječi destrukciju i državne i imovine BHRT-a.

Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto izjavio je da su tražili da se uključi Pravobranilaštvo BiH.

“Oni će otići na ročište i tražit će odgodu istog”, izjavio je Forto.

Naveo je da je problem kompleksan te da postoji više problema vezano za prodaju BHRT-a.

“Besmisleno je prodavati imovinu zbog takvog duga. Ne mogu zamisliti da će ozbiljan investitor doći ponuditi neki ozbiljan iznos, kada zna da mogu uslijediti žalbe, reakcija OHR-a i Vijeća ministara BiH. Nadam se da će Sud to uvažiti i da će odgoditi licitaciju”, rekao je ministar.

Istakao je da će kroz Vijeće ministara tražiti da se riješi pitanje ovog duga.

“Tražit ću da se usvoji zakon kojim će se kroz budžet u narednim godinama riješiti pitanje duga kako ne bi dolazili u takve besmislene situacije. Uzrok ovog problema je to što je RTRS izašao iz zajedničkog sistema naplate, zbog čega je BHRT izgubio kapacitet da rješava finansije”, kazao je ministar Forto.

Podsjetimo, EBU je još je 2016. godine podnijela tužbu protiv BHRT-a.

Dvije godine kasnije, Općinski sud u Sarajevu prvostepeno je presudio da BHRT, na osnovu glavnog duga, mora isplatiti 9.853.998 KM sa zakonskom zateznom kamatom. Nakon toga BHRT je uložio žalbu, ali je prvostepena presuda potvrđena drugostepenom.

Uslijedilo je rješenje o izvršenju Općinskog suda 2022., godine po kojem će se prodajom nekretnina u vlasništvu BHRT-a vratiti dug.

Podsjećamo, zbog neriješenog finansiranja, BHRT nije u stanju iz svojih prihoda izmiriti obavezu prema EBU, a ukoliko se nekretnine ne budu mogle prodati na današnjem, prvom ročištu, Sud će u roku od 30 dana zakazati drugo ročište, saopćeno je iz Općinskog suda ranije.

Ponuđačima čija ponuda nije prihvaćena, vratit će se osiguranje odmah nakon zaključenja javnog nadmetanja, dok je ponuđač sa najboljom ponudom dužan uplatiti prodajnu cijenu umanjenu za položeno osiguranje u roku koji mu odredi sud.

Related Posts

1 of 188