Kakve posljedice napadi imaju za Hezbollah? Nasrallah u panici


Prvo pejdžeri eksplodiraju, zatim toki-vokiji, sada napad u Bejrutu. Među libanonskim stanovništvom vlada neizvjesnost, a Hezbollah prijeti osvetom za napade. Ali koliko je milicija oslabljena?

Arapski mediji izvijestili su o više od 100 zračnih napada u sat vremena: Izraelska vojska napala je jučer brojne položaje šijitske milicije Hezbollah u južnom Libanonu. Ubrzo nakon toga: zračni alarm u sjevernom Izraelu, piše Tagesschau.

Prema podacima izraelske vojske, Hezbollah je ispalio 25 raketa, od kojih je većina presretnuta.Intenzivne borbe su uslijedile dan nakon bombaškog napada na neboder na jugu libanonske prijestolnice Bejruta. Rečeno je da su se tamo u petak okupili važni dužnosnici Hezbollaha. Na mjestu napada spasioci su nastavili raščišćavati ruševine i izvlačiti još žrtava.Glasovi libanskog stanovništva odaju mješavinu neizvjesnosti, bespomoćnosti i bijesa.

Kaže stariji čovjek: “Izrael čini ratne zločine. Ovo nas podsjeća na ono što se dogodilo u Gazi – sada počinje i u Libanonu. Ono što su Izraelci napravili u zadnja tri dana prelazi sve crvene linije”.

Šiitska milicija je objavila koji su njeni zapovjednici poginuli u izraelskom napadu. Najviše rangirani bio je Ibrahim Akil, šef elitne jedinice Radwan. Prema američkim informacijama, Akil je također bio umiješan u bombaški napad na američku ambasadu u glavnom gradu Libana 1983. godine, a vlada u Washingtonu odredila je nagradu od sedam miliona dolara za glavu teroriste.

Glasnogovornik izraelske vojske tvrdio je da je Akil planirao napad na Izrael jednako razoran kao Hamasov masakr 7. oktobra. Prema Hezbollahu, među ubijenima je Ahmed Mahmud Wahbi, koji je vodio vojne operacije specijalnih snaga Hezbollaha nakon 7. oktobra.

Hezbollah, kojeg Iran podupire oružjem i novcem, smatra se strogo hijerarhijski organiziranom milicijom. Neizvjesno je kako bi mogla reagirati na činjenicu da su mnogi njeni vodeći kadrovi ubijeni u vrlo kratkom vremenu.

“Pretpostavljam da je Hezbollah smanjio svoju ovisnost o pojedincima”, kaže libanski politolog Wassim Bazzi.

“Bazira se na uspostavljenoj organizaciji. Za svaki gubitak postoje dvije ili tri alternative koje se automatski povećavaju.”

Vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah priznao je u govoru u četvrtak – prije najnovijeg napada – da je njegova milicija oslabljena. Prijetio je Izraelu odmazdom, ali nije bio konkretan. U Libanu, međutim, također postoje glasovi koji pozivaju miliciju na povlačenje.

Zbog svoje vojne inferiornosti ne nudi nikakvu zaštitu libanskom stanovništvu, već prije predstavlja opasnost, kaže Wahbi Qatisha.

Bivši brigadni general neko je vrijeme sjedio u parlamentu za kršćanske desničarske nacionalističke Libanske snage.

“Hezbollah više ne može uvjeravati Libance, posebno svoje pristalice, da brani južni Liban. Ova laž je gotova”, rekao je u intervjuu za televizijsku postaju Al-Hadath.

Od oktobra prošle godine, Hezbollah i izraelska vojska bore se gotovo svakodnevno, posebno u libansko-izraelskom graničnom području. Od tada je Izrael ubio gotovo 500 pripadnika Hezbollaha – i, prema novinskim agencijama, više od 150 civila. S izraelske strane do sada su ubijena 24 vojnika i 14 civila.

Osim toga, dvanaestero djece je ubijeno u raketnom udaru na Golansku visoravan pod izraelskom okupacijom krajem aprila. Izrael i SAD za ovaj napad krive Hezbollah.

Related Posts

1 of 186