Dervišević učestvovala na visokoj parlamentarnoj konferenciji uoči zasjedanja Generalne skupštine UN-a


Predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Rejhana Dervišević učestvovala je u Njujorku na visokoj parlamentarnoj konferenciji, koju je PAM, uz podršku Centra za globalne studije PAM-a, organizovao kao prateći događaj uoči 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN).

Konferencija, koja je organizovana u partnerstvu sa Izvršnim direktoratom za borbu protiv terorizma Savjeta bezbjednosti UN-a (CTED), te stalnim misijama Kraljevine Maroko i Italije pri UN-u, bila je fokusirana na jačanje parlamentarne i vladine saradnje u vezi s ključnim globalnim izazovima, kao i na oživljavanje multilateralnog sistema upravljanja.

Konferenciju je otvorio predsjednik Doma odbornika Kraljevine Maroko i predsjednik PAM-a Enaam Mayara, koji je u svom obraćanju najavio pokretanje dvije strateške inicijative PAM-a, a riječ je o uspostavljanju stalnih parlamentarnih opservatorijuma za ciljeve održivog razvoja i za zlonamjernu upotrebu umjetne inteligencije i inovativnih tehnologija. Ove inicijative, kazao je predsjednik Mayara imaju za cilj jačanje multilateralnog povjerenja i obezbjeđivanje odgovorne upotrebe tehnologije u upravljanju.

Zaključak učesnika konferencije je da PAM ostaje posvećen podsticanju globalne saradnje i rješavanju složenih međunarodnih izazova kroz jake zakonodavne okvire i parlamentarnu akciju.

Predsjedavajuća Delegacije PSBiH u PAM Rejhana Dervišević prisustvovaće, u okviru Delegacije PAM-a, 79. zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Gospođa Dervišević učestvovaće u Njujorku i na sastanku organizacije „Žene politički lideri“ (WPL) na kojem će se razgovarati o trenutnom stanju u vezi sa zastupljenošću žena u politici na globalnom nivou, o potrebi za rodno osjetljivom politikom, kao i o ključnoj ulozi žena na političkim pozicijama i pozicijama odlučivanja.

Related Posts