Novi zakon pozitivan signal za uređenje iz oblasti trgovačke djelatnosti


Najavljeno usvajanje novog zakona o trgovini u Federaciji BiH nailazi i na pozitivne reakcije poslodavaca, a ne samo radnika u trgovinskom sektoru.

Radi se o potpuno novom zakonskom tekstu kojim se uređuje oblast trgovine, a koji je usklađen sa brojnim aktima Evropske unije. Ovim zakonom, između ostalog, uređuju se uslovi i način obavljanja trgovine i trgovinskih usluga, te oblici trgovine, kao i način formiranja i isticanja cijena, a najveću pažnju javnosti privlači ograničavanje rada nedjeljom.

Minela Durmo, direktorica marketinga Amko komerca, jednog od domaćih trgovačkih lanaca, ističe kako oni pozdravljaju nova rješenja koja idu u korist radnika.

“Mi zapošljavamo oko 750 radnika i u većini od naših 80 prodajnih objekata rade žene. U ukupnoj strukturi čine i do 85 posto zaposlenih i prepoznajemo u ovom zakonu značajne pogodnosti, posebno za radnice. Vjerujemo u dobru namjeru Vlade i očekujemo da novi zakon donese značajna poboljšanja”, ističe Durmo.

Iz Vlade FBiH u obrazloženju napominju da se novim zakonom dodatno uređuju postupanja i obaveze trgovaca, a na potpuniji način uređuju se i pitanja od značaja za potrošače (odobravanje popusta, prodaja sa sniženom cijenom). Uvodi se i savremena nomenklatura, te klasifikacija oblika i načina trgovine, kao i novi instituti (posebne tržišne institucije i slično), a s ciljem razvoja tržišne konkurencije i ravnopravnosti trgovaca. Uređuje se i trgovačka evidencija, praćenje trgovine i tržišta, zaštita potrošača, zatim zabrana ograničenja trgovine i privremene mjere ograničenja trgovine, kao i radno vrijeme u djelatnosti trgovine.

“Poznato je da smo mi pozdravili i raniju odluku o zamrzavanju cijena određenog broja proizvoda, jer smo prepoznali socijalni momenat takvog poteza za kupce. Vjerujemo da je ovaj novi zakon pozitivan signal za uređenje trgovačke djelatnosti, jer uključuje i brigu za prava zaposlenika. Mi u Amko komercu sa svoje strane nastavit ćemo biti društveno odgovorni, a u okviru poslovanja osiguravati plasman kvalitetnih, po mogućnosti domaćih proizvoda”, kaže Durmo, koja naglašava da su njihove ovogodišnje investicije oko 10 miliona KM te da samo do kraja ove godine planiraju otvaranje tri nova objekta, a već iduće širenje maloprodajne mreže u druge bh. gradove.

Related Posts

1 of 173