Evropska komisija odbila reformsku agendu BiH za Plan rasta kao nepotpunu


Dokument o Planu rasta koji je Bosna i Hercegovina predala Briselu ne ispunjava kriterijume da bi bio prihvatljiv za Evropsku komisiju (EK), nezvanično je potvrđeno Raportu.

Nezvanično nam je rečeno, da Vijeće ministara ni Ministarstvo vanjskih poslova još uvijek nisu dobili nikakav zvaničan odgovor, ali da nezvanične informacije govore da je dokument odbijen.

Plan rasta uputila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto prije dva dana, iako on nije do kraja usaglašen. Podsjetimo, SNSD blokira tri tačke koje se tiču Ustavnog suda BiH, uvođenja jedinstvenog broja 112 te ukidanje entitetskog glasanja za državnu pomoć.

Informacije da je dokument odbijen dobio je i Radio Slobodna Evropa. Oni su naveli da dokument koji je BiH poslala ne odražava sve preporuke Evropske komisije.

Bosna i Hercegovina je propustila rok da blagovremeno pošalje reformsku agendu koja je neophodna za dobijanje finansijskih sredstava iz Plana rasta za region.

Da bi dobila finansijska sredstva i Plana rast, svaka država iz Zapadnog Balkana je bila obavezana da preda reformsku agendu.

Radi se o reformama koje se odnose između ostalog, na vladavinu prava, demokratiju, institucionalne reforme, te sprečavanje korupcije i sukoba interesa, kao i preduzimanje neophodnih koraka kako bi se osiguralo da sredstva ne budu zloupotrebljena.

Related Posts

1 of 162