Eksplodirajući pejdžeri, kompjuterski virusi ‘iz budućnosti’ i mnogo bombi: Kako Izrael koristi tehnologiju za ubijanje


Izrael je optužen za izvođenje brutalnog, visokotehnološkog i ciljanog napada na Hezbollah.

Masovna eksplozija bez presedana ručnih dojavljivača koje su koristili borci Hezbollaha dogodila se nakon što je vojna grupa prestala koristiti mobilne telefone kao sredstvo komunikacije kako bi smanjila rizik od praćenja od strane Izraela.

Niko nije preuzeo odgovornost, ali su libanonski dužnosnici optužili Izrael, koji nije komentirao eksplozije.

Postoji duga povijest optuživanja Izraela da koristi inventivne metode za uklanjanje svojih neprijatelja.

Stručnjak za sigurnost, koji je želio ostati anoniman, rekao je za Sky News da je neko mogao ući u te uređaje prije nego što su distribuirani – primjerice skrivanjem eksploziva u njima koji se može detonirati na daljinu kada se određeni signal pošalje dojavljivaču, piše Sky News.

Pageri su prethodili mobilnim telefonima i sada su neuobičajeni u većini zapadnih zemalja, ali su bili naširoko korišteni 1980-ih i 1990-ih. Oni su jednosmjerni komunikacijski uređaj koji ljudima omogućuje slanje kratke poruke putem radio signala na dojavljivač. U prošlosti je to često bio telefonski broj koji poziva ljude da uzvrate poziv.

Izvor je rekao da je “općenito mišljenje koje čujem da je ovo bio impresivan napad” koji je zahtijevao određenu količinu koordinacije.

“Čini se vjerovatnim da su dojavljivači koje je [Hezbollah] kupio možda bili kompromitirani i pretvoreni u daljinske bombe”, rekao je sigurnosni stručnjak, naglašavajući da su to samo nagađanja temeljena na njegovoj stručnosti.

“[Čini se] previše koordinirana i snažna eksplozija da bi bila samo kvar”, dodajući da je manja mogućnost da je uzrokovana pregrijavanjem baterija.

Stručnjak za uklanjanje bombi i bivši časnik britanske vojske Chris Hunter rekao je: “Već smo vidjeli ovu vrstu sličnog MO [posebne metode] s mobilnim uređajima.”

Godine 1996. Hamasov majstor za izradu bombi Yahya Ayyash “ubijen je korištenjem mobilnog telefona s malom količinom eksploziva u njemu”, rekao je.

G. Hunter kaže da njegova početna teorija – temeljena na ozljedama – sugerira da su eksplozije “dosljedne s 1 do 2 unce jakog eksploziva. I sigurno biste tu količinu mogli dobiti u dojavljivaču.

“Vidjeli smo ETA-u [separatističku skupinu koja djeluje u Španjolskoj], vidjeli smo kolumbijske skupine, vidjeli smo da privremena IRA koristi dojavljivače kao eksplozivne naprave”, rekao je.

Izraelska duga historija visokotehnološkog ratovanja

Izraelske špijunske agencije imaju dugu povijest povezivanja s ubistvima i tajnim aktivnostima korištenjem visokotehnoloških bombi i uređaja. Evo sažetka nekih od njih:

Ozlijeđen je u Bejrutu kada je otvorio paket u kojem je bila knjiga s ugrađenom bombom koja je eksplodirala. Bio je glasnogovornik Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP).

Preživio je, ali je izgubio nekoliko prstiju, ostao gluh na jedno uho i slijep na jedno oko.

Predstavnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) ubijen je u Parizu 1972. kada je bomba podmetnuta ispod telefona i daljinski detonirana.

Zaradio je nadimak “Inženjer” i navodno je pomogao u razvoju bombi samoubojica korištenih u izraelsko-palestinskom sukobu.

Aktivist Fataha iz izbjegličkog kampa Kalandia u blizini Ramallaha ubijen je kada mu je mobilni telefon eksplodirao pokraj glave.

Related Posts

1 of 181