DEBATA u Kaknju: Husika, Mušija i Amiđić dostojanstveno bez “Novog vremena”

Na lokalnoj kakanjskoj televiziji NTV IC večeras je održana debata povodom Lokalnih izbora 2024.

U studiju su građanima se predstavili Mirha Husika (Naša stranka), Mirza Mušija (SDA) i Sedmedin Amiđić (Snaga naroda). Pored ovih kandidata pozvani su i iz nezavisne liste Novo vrijeme, odnosno liste koju predvodi Almedin Aliefendić, nezavisni kandidat za načelnika općine Kakanj koji se u javnosti u posljednjih nekoliko dana nije proslavio sa javnim nastupom.

U objavi na Facebook stranici Novo vrijeme objava je označena kao zvanično obavještenje.

Obavještavamo vas da nećemo učestvovati na večerašnjoj debati na koju SDA nije poslala svoje kandidate, već kantonalnog ministra obrazovanja koji s ovim izborima nema nikakve veze. Smatramo da je to neozbiljno i uvreda za građane koji zaslužuju debatu pravih kandidata. Također, ističemo da ministar nije ni stanovnik naše općine, budući da ima prijavljeno prebivalište i boravište u Kantonu Sarajevo.

Mi smo uvijek spremni za otvorenu i poštenu raspravu, ali samo u uslovima gdje se svi učesnici ponašaju odgovorno i s poštovanjem prema biračima.

S obzirom na brojna dešavanja pomenutog nezavisnog kandidata od trenutka njegovog izlaska iz Stranke demokratske akcije jasno je da se cijela kampanja provodi kroz prividni pokušaj ozbiljnosti nedodirljivosti a zapravo mržnja pršti prema kandidatu Mirnesu Bajtareviću, kojeg je ponudila njegova sad već bivša stranka, a na kojoj je sebe zamišljao. Cijeli tekst sugerira da je “zvanično obavještenje” pisao upravo Aliefendić. Žudi za debatom kojoj očito dorastao nije.

No, u ovom obavještenju Aliefendić kao osoba skoro da nije bitan već situacija u kojoj je ponizio svoje kandidate koji su stali na predizbornim plakatima s njim. Smatraju tako da je neozbiljno i uvreda za građane što nema “pravih kandidata”. S jedne strane vrlo prizemno je pokušao obezvrijediti i omalovažiti učešće Sedmedina Amiđića i Mirhe Husika dok s druge strane je pokazao da jednostavno takva lista nema kompetentnih kandidata za kamere a stručnih osoba za temu o kojoj se razgovaralo pogotovo.

Ništa ne preostaje nego da se zatvore u rov i čeka Mirnesa Bajtarevića, jer, to je očito jedino važno u ovom univerzumu.

Za razliku od onih koji nisu došli Mirha Husika kao jedina dama u debati vrlo vješto se “borila” sa kolegama muškarcima gdje je pokazala zavidan nivo znanja kad je obrazovanje u pitanju. A kako i ne bi kad je i sama prosvjetna radnica, zbog toga poznaje sve probleme iz prakse za razliku od drugih kandidata.

Sedmedin Amiđić je uglavnom potvrđivao da se ulagalo u mlade i sport u Kaknju uz opasku da je potrebno više. Kroz nekoliko replika žestoko je replicirao Mirzi Mušiji, što je ovaj vješto dočekao adekvatnim odgovorima. Ono što je posebnu pažnju privuklo tokom jednog od izlaganja Amiđića jeste što je kazao da narodu, umjesto trenutne manifestacije Kakanjski dani, treba vratiti vašar. Kao argument je dodao da se tako treba promovirati stočarstvo, sjetva uz opasku da mi nismo područje “za neke nove oblike kulture”, ma šta god to Amiđiću značilo.

Mirza Mušija je vjerovatno imao najteži zadatak u debati i težište cijele emisije bilo je upravo na “njegovim leđima”. Kako dolazi iz stranke koja je vladajuća u Kaknju tako su kritike sve išle u njegovom smjeru. Unatoč tome što nije imao nekolicinu odgovora na pitanje gledalaca vješto, dostojanstveno i otvoreno odgovrao na prozivke Sedmedina Amiđića ali i davao pojašnjenja kolegici Husiki. U završnoj riječi je iskoristio svoju prirodnu prednost, u svom stilu završna riječ je bila birana, posebna i sigurno da je “upalila” kod gledalaca.

Related Posts