Prevara na brojaču kilometara: Žena u komšiluku otkrila 100.000 km više na automobilu


Kako možete prepoznati da je brojač kilometara automobila neovlašteno mijenjan?

Kako prenosi Telegraf.rs, jedna žena je podijelila šokantnu priču o tome kako je postala žrtva prevare sa kilometražom. Automobil je kupila i registrirala sa 176.000 kilometara na brojaču. Sat vremena kasnije u ladici automobila pronašla je urednu servisnu knjižicu s nekoliko datuma servisiranja od kojih je posljednji bio u maju gdje se navodi kako je automobil prešao 274.00 kilometra. Kontaktirala je firmu od koje je kupila automobil, no u tom se trenutku više ništa nije moglo učiniti.

Značajno istrošeni dijelovi također mogu ukazivati na veliku kilometražu. Škripa kočnica, zveckanje zamašnjaka ili kvačilo koje je teško otpustiti mogu značiti da je vozilo prešlo više kilometara nego što je navedeno u oglasu. Naravno, puno ovisi o vozačkim navikama vlasnika i održavanju vozila.

Prilikom odabira polovnog automobila preporučuje se obratiti pozornost na uvjete u kojima je korišten. Ako se automobil uglavnom kretao planinskim terenom, kvačilo, kočnice i motor bit će znatno istrošeni.

Zahvaljujući popularnosti usluga provjere povijesti vozila, kupci i prodavači automobila mogu lako provjeriti povijest svakog automobila. Često, nakon analize podataka historije vozila, neki vlasnici su iznenađeni kada saznaju da je njihov automobil uvezen iz inozemstva, značajno oštećen ili ima lažiranu kilometražu.

„Iako uvoz automobila daje veće mogućnosti kupcima koji su u potrazi za polovnim automobilom, vozila uvezena iz inozemstva nisu uvijek u dobrom stanju. Postoji 3 puta veća vjerojatnost da će uvezeni automobili imati izmijenjenu kilometražu, tako da provjera povijesti automobila smanjuje mogućnost prevare”, kaže stručnjak iz firme CarVertical.

Česti kvarovi također mogu ukazivati na promijenjena očitanja brojača kilometara. Ako prodavač tvrdi da je automobil prešao 100.000 kilometara, ali je stvarna kilometraža dvostruko veća, neke će komponente biti znatno istrošene.

Kupnja takvog automobila može rezultirati trošenjem puno novca na popravke i poteškoćama u planiranju njegovog održavanja. Prema stručnjaku za automobile Matasu Buzelisu iz firme carVertical, ponekad je isplativije prodati automobil na kojem je izmijenjen brojač kilometara i kupiti drugi, nego stalno popravljati stari.

Često se stvarna kilometraža automobila može odrediti prema njegovom općem stanju. Što se vozilo češće koristilo, veća je vjerojatnost da će njegova unutrašnjost biti istrošena.

Istrošeni volan, ručica mjenjača i pedale obično pokazuju da je automobil prešao desetke hiljada kilometara. Loše stanje sjedala također može ukazivati na to da se vozilo intenzivno koristilo.

Međutim, postoje slučajevi kada prodavači zamjenjuju dotrajale dijelove interijera kako bi automobil izgledao privlačnije. To može dovesti u zabludu potencijalne kupce i navesti na kupnju takvog automobila bez provjere njegovog stanja na servisu.

Related Posts