Preminuo Mark Harmon, tužilac koji je pisao prve optužnice za genocid protiv Karadžića i Mladića


Mark Harmon, bivši tužilac Međunarodnog krivičnmog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) preminuo je nakon duge i teške bolesti u američkom Connecticutu.

On je napisao prvi nacrt optužnica protiv kasnije osuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Vodio je devet predmeta koji su rezultirali osuđujućim presudama ili priznanjem krivice.

Bio je tužilac koji je prvi dokazao genocid u Srebrenici i time postavio temelje za druge procese protiv odgovornih za Srebrenicu.

“Kao tužilac, prvi je dokazao međunarodni konflikt – agresiju Republike Hrvatske, u procesu protiv jednog komamdanta HVO-a, i postavio temelj za dokazivanje UZP-a u BiH u presudi protiv Krajišnika.

Poslao je Momčila Perišića na 27 godina zatvora, nakon čega ga je UN birokratija nemilosrdno poslala u penziju. Harmon je iznudio mnoga priznanja krivice, bez kojih istina ne bi bila potpuna.

Bio je naš prijatelj i tužilac sa dušom i velikim poštovanjem prema žrtvama. Nikada nije odustajao i svoj posao je obavljao smireno i profesionalno.

Vjerovali smo mu, a što je najvažnije, on je vjerovao ne samo u nas, nego i u pravdu, i vjerovao je da ćemo je ostvariti”, saopćili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa, Žene Podrinja, Majke Srebrenice i Žene Srebrenice.

Naglašavaju kako će Harmona, kao i ogromnu plejadu čestitih i sposobnih tužilaca, sudija i istražitelja suda iz Haga, uvijek afirmisati i njegovati sjećanje na njih

” To ćemo ostaviti u amanet našoj djeci i budućim generacijama”, poručuju iz ovih udruženja.

Harmon je bio doktor prava, a član Kalifornijske advokatske komore od 1972. godine.

Related Posts

1 of 180