Biden, Trump i Harris zajedno na komemoraciji za žrtve napada 11. septembra 2001.


Na komemoraciji u New Yorku, na mjestu rušenja Svjetskog trgovinskog centra, zajedno su stajali predsjednik Joe Biden, bivši predsjednik Donald Trump i potpredsjednica Kamala Harris.

Na svake četiri godine, komemoracija 11. septembra – dana kada su oteti avioni udarili u “kule blizankinje” u New Yorku i Pentagon u Washingtonu, dok se četvrti avion srušio u polju u Pennsylvaniji, održava se u punom jeku predsjedničke kampanje, prenosi Glas Amerike (VOA).

Harris i Trump, demokratski i republikanski kandidati, susreli su se licem u lice samo nekoliko sati poslije svoje prve debate, održane u utorak uvečer.

Trump i njegov potpredsjednički kandidat J.D. Vance stigli su na komemoraciju oko 8 sati ujutru i pozirali za fotografije sa nekim od građana. Harris je došla oko pola sata kasnije, dok je dio okupljenih na ceremoniji skandirao “Kamala”.

Biden i Trump su se rukovali, a bivši gradonačelnik New Yorka Njujorka Michael Bloomberg, po svemu sudeći, posredovao je rukovanju Harris i Trumpa.

Rivali na predsjedničkim izborima su zatim stajali na maloj razdaljini, dok su između njih bili Biden i Bloomberg.

Godinama, političari su samo posmatrači na komemoracijama kod Svjetskog trgovinskog centra, a mikrofoni pripadaju rođacima koji naglas čitaju imena žrtava.

Biden, kojem je ovo posljednja komemoracija 11. septembra u predsjedničkom mandatu, zajedno sa Harris će prisustvovati i komemoracijama u Pensilvaniji i Pentagonu, mjestima gdje su se srušili putnički avion pošto su kontrolu nad njima preuzeli teroristi Al Kaide 11. septembra 2001.

Trump također dolazi na komemoraciju blizu Shanksvillea u Pennsylvaniji. Kasnije je utvrđeno da je taj avion bio na putu ka Washingtonu.

U napadima je poginulo 2.977 ljudi, a ostale su hiljade ožalošćenih rođaka i preživjelih.

Avion je izazvao oštećenja na Pentagonu, sjedištu američkih oružanih snaga, a srušene su “kule blizankinje” u New Yorku, koje su tada bile među najvišim zgradama na svijetu.

Katastrofalni napadi su promijenili američku vanjsku politiku, prakse u domaćoj sigurnosti i mentalitet mnogih Amerikanaca koji do tada nisu smatrali da mogu biti meta napada stranih ekstremista.

Related Posts