Istraživači će dugo imati noćne more nakon što su otkrili monstrume duboko ispod površine kakve ljudsko oko još nije vidjelo


Upravo sada doživljavate atmosferski pritisak od oko 7 kilograma po kvadratnom centimetru (PSI) – ali da ste se teleportirali na dno Marijanske brazde, iskusili biste pritiske veće od 16 000 PSI.

Ova dramatična razlika oblikovala je životinje Marijanske brazde, a zajedno s ekstremnom tamom, stvorena je za neke doista otkačene dubokomorske vrste.

Da biste imali sliku o tome što to čini životinji, trebate samo pogledati ribu mrlju. Postala je poznata kao nedvojbeno najružnija riba u oceanu, ali priznanje je možda malo nepravedno s obzirom da se temelji na tome kako se ova riba pojavljuje na površini, piše IFLS.

Dolje u svom prirodnom staništu oko 610 – 1220 metara ispod površine, izgleda sasvim normalno – ali kada ga povučete gore do nižeg atmosferskog pritiska, u osnovi, vrlo pasivno, eksplodira. Ovo pokazuje krajnosti u kojima su životinje Marijanske brazde evoluirale kako bi napredovale, što je razlog zašto je dom nekim od najčudnijih vrsta na planetu.

Morski psi goblini prvi su put opisani prije više od stotinu godina, ali još uvijek se ne zna puno o njima jer žive tako duboko da je pronađeno vrlo malo primjeraka za istraživanje. Uhvaćeni primjerci obično nastanu kao slučajni usputni ulov, ali to je rijetko jer obično ne žive na dubinama koje su u dohvatu ribara.

Ova bizarna stvorenja iz dubina jedini su preživjeli predstavnici porodice Mitsukurinidae, koja datira oko 125 miliona godina.

Duž njuške imaju senzorni sustav poznat kao Lorenzinijeve ampule koji mogu otkriti slabe električne impulse u vodi, poput prolaznih pulseva potencijalnog plijena. Ako prođu nadomak žrtve, njihove se čeljusti eksplozivno katapultiraju naprijed, probadajući je igličastim zubima koji su evoluirali za probadanje, a ne za rezanje.

Obožavatelji igre Finding Nemo mogli bi prepoznati zastrašujućeg crnog morskog đavola, ribicu udičaricu sličnu vanzemaljcu s bioluminescentnim mamcem koji koristi za privlačenje plijena u tami dubokog mora.

Godine 2014. Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) prvi je put snimio živog crnog morskog vraga. Iako bi mogao izgledati zastrašujuće, s bodljikavim zubima koji obrubljuju razjapljena usta, crni morski vrag obično mjeri oko 20 centimetara..

S dužinom od samo 15 centimetara, zmaj (Aristostomias scintillans) ima “ogromnu” čeljust u odnosu na svoju veličinu, koja se može produžiti i otvoriti više od mogućnosti konvencionalne čeljusti. Također je obrubljen desecima zuba nalik očnjacima oštrijim od onih koji se nalaze u pirani. Kako bi zadržale svoj plijen u mraku, zubi zmajeva razvili su prozirnu strukturu koja njihova zastrašujuća usta zapravo čini nevidljivima.

Zmajice imaju male fotofore koji stvaraju svjetlost za privlačenje plijena, ali s tako velikim zubima riskirale bi odati divljač ako njihove šiljaste grickalice reflektiraju tu svjetlost. Istraživanja su pokazala da su razvili prozirne zube kako bi to prevladali, što znači da su izvrsni grabežljivci i majstori skrivača.

Dumbo koja živi najdublje od svih hobotnica, kreće se dubokim oceanom mašući perajama poput ušiju dok koriste svoje ruke za upravljanje.

Prilagodili su se lošoj sceni spojeva dubokog morskog života tako što su postali krajnji oportunisti, budući da će ženke nositi jajašca u različitim fazama razvoja. To znači da ako ukrste mužjaka, spremni su i mogu zadržati spermu dok uvjeti okoline ne budu najpovoljniji za stvaranje potomstva.

Related Posts

1 of 159