Burno u bh. košarci, Ante Suton odgovorio Daliboru Milošu: Vaš dopis obiluje lažnim optužbama, neistinama i obmanama


Košarkaški savez Bosne i Hercegovine je već dva mjeseca pod blokadom računa.

Mlađe reprezentacije su se mahom provele kao bose po trnju na evropskim prvenstvima ovo ljeta, a iz Saveza tvrde bi seniori možda neće ni nastupiti u nastavku kvalifikacija za Eurobasket 2025. zbog spomenute finansijske dubioze…

Dio odgovora na pitanje zašto je to tako, možda nam može dati već duže vrijeme tinjajući sukob u jednoj od članica Košarkaškog saveza BiH, KS Herceg-Bosne, koji, podsjetimo, delegira svoje predstavnike u sva tijela KSBiH, ali čiji legimimitet bi mogao doći u pitanje.

Uostalom, opširno smo pisali o tome šta se se dešavalo i dešava u KSBiH i KSHB, a najnoviji zaplet uslijedio je ovih dana.

Prvo se aktuelni predsjednik košarkaških saveza BiH i Herceg-Bosne Dalibor Miloš u svom pismu upućenom članovima KSHB, a koje smo prenijeli, obrušio na Antu Sutona.

Predsjednik HKK Široki prije nekoliko dana mu je odgovorio, također uputivši pismo mahom na iste adrese.

Kako bi ljubitelji košarke u našoj državi dobili što jasniju sliku kakva je situacija u ovom popularnom sportu, ovom prilikom objavit ćemo i Sutonovo pismo.

U Sutonovom dopisu, odnosno odgovoru Milošu, navodi se sljedeće:

“Poštovani g. Miloš,

Iako nisam pristalica “obračunavanja” na ovakav način, ali ipak moram, pošto sam od vas prozvan sa grubim lažima i neistinama, a vaše pismo upućeno klubovima je odmah “osvanulo” u medijima, ali ne mojom zaslugom…

Žao mi je što ću ostalima uključenim u ovaj e-mail oduzimati dragocjeno vrijeme dok isti budu čitali, ali možda, je ovo ipak dobro i da se čuje i druga strana, posebno uvaženim kolegama i kolegicama koji me ne poznaju.

Vaš dopis obiluje lažnim optužbama i neistinama, poluinformacijama i obmanama, ali nakon što sam Vas bolje upoznao u zadnje vrijeme, ovo nije nikakvo iznenađenje, tj ovo je vaš stil ponašanja…

Prinuđen sam stoga barem neke od iznesenih laži i obmana ovdje i prokomentirati:

Gosp. Miloš, tražili ste sastanak 14.09.2023, došao sam na isti i rekao sam vam sve ono što smatram spornim, te zamolio i upozorio, da organizirate Skupštinu sukladno zakonu i Statutu i jasno kazao “organizirajte takvu Skupštinu, pobijedite i imat ćete punu podršku mene i HKK Široki”, to isto ponovio na Skupštini i u medijskom istupu, to vam i ovim putem ponavljam (za ovo naravno postoje svjedoci)…

Drugi sastanak ste tražili sa predstavnicima nas 11 klubova koji tražimo vanrednu sjednicu Skupštine, tom sastanku sam se također odazvao i sudjelovao, bio sam domaćin istom, a taj sastanak je održan (mislim) 05.12.2023. u prostorijama našeg kluba.

To su bila dva jedina poziva na sastanak i ja sam se na oba odazvao!

Molim vas g. Miloš, da iznesete i  dostavite svima čvrste dokaze (ispis e-mailova, poziva ili poruka) kada ste to još Vi mene pozivali na sastanak, a ja se nisam odazvao???

Glede sastanaka s vama, inače, uopće ne bježim od njih, dapače, ali  držim da isti nisu potrebni, posebno ne Vi i ja sami, jer nismo ni Vi ni ja Savez HB. Savez čine predstavnici svih uredno i zakonito registriranih klubova.

Podsjećam, na tom sastanku 05.12.202.3 zaključili smo, da bi se riješio problem u Savezu, koji je primarno stvar formalno pravnih i zakonskih pitanja, da ovlastimo odvjetnički ured koji zastupa nas 11 klubova, te Vi odvjetnički ured koji zastupa Savez, te da se ta dva odvjetnika usklade i dogovore kako organizirati valjanu skupštinu sukladno zakonu i statutu.

Naš odvjetnik je odmah bio spreman i čeka na taj poziv i sastanak do danas, ali odvjetnik Vaš se ne javlja, zašto??? Zašto g. Miloš niste ispoštovali ovaj dogovor?

Related Posts

1 of 168