Nakon 71 godinu Iran tuži SAD zbog uloge CIA-e u svrgavanju premijera Mossadegha


U Teheranu je danas održano prvo ročište po tužbi Irana protiv Sjedinjenih Američkih Država zbog uloge te zemlje u puču koji je rezultirao svrgavanjem premijera Mohammeda Mossadegha koji je 1953. godine nacionalizirao naftu pod britanskim nadzorom.

Uz brojne građane i novinare uključene u slučaj, prvom ročištu na 55. međunarodnom pravnom sudu u Teheranu prisustvovao je i unuk svrgnutog premijera Mahmoud Mossadegh.

Govoreći na početku rasprave, sudac Majid Hosseinzade rekao je da je oko 402.000 iranskih državljana iz više od 20 država uključeno u slučaj pokrenut protiv američke Vlade i šest američkih dužnosnika.

Premijer Mohammad Mossadegh, koji je predvodio pokret za nacionalizaciju iranske nafte, svrgnut je državnim udarom koji je organizirala američka Centralna obavještajna agencija (CIA) 19. augusta 1953. godine. Državni udar je u povijest ušao kao “operacija Ajax”.

Kasnije su u državnim arhivima, s kojih je CIA skinula oznaku tajnosti 2013. godine, prvi put javno objavljeni dokazi o ulozi SAD-a i Velike Britanije u ovom puču.

“Vojni udar je izveden pod vodstvom CIA-e kao dio američke vanjske politike”, stoji u jednom od dokumenata.

Related Posts