Dok svijet sa strepnjom čeka pakleni odgovor, oglasio se Iran: Našu osvetu može zaustaviti samo jedna stvar


Samo prekid vatre u Pojasu Gaze odvratio bi Iran od direktne osvete Izraelu zbog ubistva šefa Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu, rekla su trojica visokih iranskih dužnosnika, prenosi danas Reuters.

Iran je obećao odgovoriti na ubistvo Hanije, koje se dogodilo krajem jula dok je bio u posjeti Teheranu, a za koje okrivljuje Izrael.

Izrael nije potvrdio ni negirao da je umiješan u to ubistvo. Američka mornarica rasporedila je na Bliskom istoku ratne brodove i podmornicu kako bi ojačala odbranu Izraela.

Visoki iranski sigurnosni dužnosnik rekao je da će Iran, sa saveznicima kao što je Hezbollah, pokrenuti izravan napad ako pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze ne uspiju ili ako dobije dojam da Izrael odugovlači s pregovorima.

Izvori nisu rekli koliko će dugo Iran dopustiti da se pregovara prije nego odgovori. Pregovori bi trebali početi u četvrtak u Egiptu ili Kataru.

Nakon ubistva Hanije i zapovjednika Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu, Iran zadnjih dana vodi intenzivan dijalog sa zapadnim zemljama i SAD kako bi ograničio svoju odmazdu, rekli su izvori, koji su željeli ostati neimenovani.

Američki ambasador u Turskoj, u izjavi objavljenoj danas, potvrdio je da Washington traži od saveznika da pomognu uvjeriti Iran da deeskalira tenzije. Tri regionalna vladina izvora rekli su da se s Teheranom razgovara kako bi se izbjegla eskalacija uoči pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

“Nadamo se da će naš odgovor imati tajming i biti izveden na način koji neće naštetiti potencijalnom prekidu vatre”, saopćila je u petak iranska misija pri UN-u. Iransko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da pozivi na suzdržanost “proturječe principima međunarodnog prava”.

Related Posts

1 of 181