Članice organizacije Žene SDA BiH na radionici o temi rodno zasnovanog nasilja u BiH


Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini za predstavnice organizacije Žene SDA BiH organizirala je dvodnevnu radionicu o temi rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini.

Na radionici, koja je održana ovog vikenda u Sarajevu, učestvovalo je 30 predstavnica organizacije iz cijele Bosne i Hercegovine.

Prvog dana radionice prisutnim su se obratili Robert Heuer, šef kancelarije zamjenika Misije OSCE-a i Kenela Zuko, predsjednica organizacije Žene SDA BiH.

“Naša misija snažno podržava jednaka prava u skladu s najvišim normama i standardima. Uvijek ćemo neumorno pružati podršku tijelima vlasti u jačanju odgovora na nasilje nad ženama. Prepoznajemo ulogu političkih stranaka u zaustavljanju nasilja nad ženama. Kao što znamo, političke stanke kao kreatori javnog diskursa mogu imati snažnu emancipatorsku ulogu u promociji rodne ravnopravnosti, kao i preispitivanju negativnih stereotipa”, kazao je Heuer.

Predsjednica Zuko ovom prilikom akcentirala je da SDA, kao najveća bošnjaka politička partija sa najdužim političkim djelovanjem u Bosni i Hercegovini, poštuje i primjenjuje nultu toleranciju nasilja nad ženama, kako prema članicama/simpatizerkama, tako i prema širem društvu.

“Neophodno je da promoviramo sprječavanje nasilja nad ženama u svojim lokalnim, kantonalnim, regionalnim nivoima i na taj način zaštitimo i žrtvu i preživjele. Kao izabrane zvaničnice možemo inicirati usvajanje političkih rješenja, kojima se jasno sprječava i kažnjava diskriminatorno i nasilno ponašanje prema ženama”, kazala je Zuko, saopćeno je organizacije Žena SDA.

Poručila je da će organizacija Žene SDA BiH, kao najveća politička organizacija žena, istrajati na oslobađanju bosanskohercegovačkog društva od nasilja nad ženama, a s akcentom na ravnopravnost i pravdu za sve ljude.

Drugom danu radionice prisustvovala je i ambasadorica Češke u Bosni i Hercegovini Jana K. Lolić Šindelková, koja je naglasila je da će joj isksustva iz Bosne i Hercegovine, o kojima je imala priliku slušati tokom radionice, pomoći te da će ih prenijeti i u Češkoj.

Tokom radionice razgovarano je o brojnim temama, poput politike zaštite od nasilja u porodici, unapređenju pravnog okvira, podršci i zaštiti žrtava. Na kraju radionice doneseni su i zaključci, koji će učesnicama biti korisni u njihovom budućem djelovanju.

Related Posts