U Parizu smo imali sreću da gledamo najveću koja je ikada živjela, iako je visoka samo 1,42 metra


Najveća američka gimnastičarka koja je ikad živjela, i koja ima jake razloge da se nazove najvećom svih vremena, došla je prošle sedmice u Pariz na čudno mjesto.

Ona je najodlikovanija gimnastičarka ikada. Ona je svjetski poznata superzvijezda. Promijenila je profil svog sporta u zemlji i inostranstvu. I promijenila je način na koji ljudi širom svijeta govore o mentalnom zdravlju, kako u sportu tako i u svakodnevnom životu.

Biles se trijumfalno vratila natjecanju 2023., ali je i dalje bila pomalo nepoznata. Jedno pitanje lebdjelo je nad njom: nakon šokantnog povlačenja s natjecanja na Olimpijskim igrama 2020., može li ikad biti tako dobra kao prije Tokija?

Nakon pet intenzivnih natjecanja pod visokim pritiskom i zlatnim medaljama u Bercy Areni u Parizu, Biles je na to pitanje odlučno odgovorila: ne – bila je bolja, piše CNN.

Možda osvajanje medalja nije bilo isto kao Bilesov zadivljujući nastup u Rio de Janeiru s 19 godina. Ali 27-godišnja Simone Biles fizički je izgledala kao ona svepobjednička na svim natjecanjima osim na jednom i mentalno bila je jača nego što je ikad mogla zamisliti.

“Nevjerovatno je vidjeti gdje sam izrastao iz Tokija, pa čak i 19-godišnjaka iz Rija. Ponosan sam na Simone jer je uložila trud i nikad nije odustala,” rekla je Biles nakon pobjede u višeboju prošli četvrtak.

Tih pet trenutaka natjecanja svjetske klase pod teškim pritiskom pokazalo je stranu sporta koju obožavatelji ne vide često zahvaljujući Bilesovoj nevjerojatnoj otvorenosti i poniznosti. Većina sportaša nikada ne želi pokazati ili priznati slabost. Većina sportaša ne želi priznati da bi mogli doživjeti neuspjeh ili u najmanju ruku ne žele priznati da razmišljaju o trenucima u kojima su razočarani. Simone Biles nije većina sportašica.

Tokom cijelih Igara Biles je opisala kako se psihički pripremala za svako natjecanje – terapije svakog četvrtka religiozno i ​​po potrebi prije velikih natjecanja – te naglasila da će prije svega paziti na sebe. I djelovalo je; taj najvažniji dio njezine igre omogućio je Bilesu da se popne na još nevjerovatniju razinu.

Priča je već dobro ispričana. Biles se povukao iz timskog natjecanja u Tokiju nakon što je pretrpio slučaj ‘twisties’, opasnog prostora u glavi u kojem gimnastičar više ne može pratiti gdje se točno nalazi njegovo tijelo u zraku. Zaokreti u kombinaciji s intenzivnim pritiskom biti jedno od zaštitnih lica Team USA bili su previše za verziju Bilesa iz 2021.

Verzija Biles iz 2024. bila je psihički spremnija, svjesnija toga kako se njezin um treba brinuti tokom ovih ogromnih trenutaka stresa. Ali to ne znači da nije bilo živaca.

U kvalifikacijama 28. jula, Biles je podesila list tokom zagrijavanja za vježbe na podu i iznenada je intenzivan pritisak na njoj ponovno bio izvan granica. Svaki korak koji je poduzela pažljivo su promatrali, a svi prisutni i diljem svijeta tražili su znakove slabosti ili boli. Završila je dan snažno, ali brige oko njezinog stanja rasle su se tokom sljedeća dva dana uoči ekipnog finala.

Postavljala su se intenzivna pitanja o tome koliko bi bila spremna – fizički i psihički. Odgovorila im je jednim preskokom u ekipnom gimnastičkom finalu.

Bilesin prvi skok u timskom natjecanju 30. jula, u istom trenutku u kojem se tri godine ranije povukla iz timskog natjecanja na Igrama u Tokiju, bio je ogroman: rezultat od 14.900 pomogao je Amerikancima da se postave na put do zlatne medalje. Ali bilo je potrebno trčati taj prvi skok kako bi se uvjerila da ovo neće biti druge Olimpijske igre koje treba zaboraviti.

“Nakon što sam završila s greškom, osjetila sam olakšanje”, rekla je novinarima. “Pomislio sam, ‘fuj’ jer – molim vas, bez retrospektiva ili bilo čega. Ali osjetio sam veliko olakšanje. I čim sam sletio, pomislio sam – rekao sam, ‘Oh, da, definitivno sam – napravit ćemo ovo.'”

Saigračica Jordan Chiles imala je veliki osmijeh na licu i skakala je gore-dolje nakon što je Biles završila taj skok. Znala je šta to znači.

“Pomislio sam, ‘Joj, aleluja, bez povratnih sjećanja. Ne, ništa.’ Rekao sam, ‘OK, kao, sve što treba učiniti je samo normalno raditi’, rekao je Chiles. “Dakle, moje skakanje gore-dolje bilo je kao olakšanje. I znate, od tada pa nadalje, ona je najveća od svih velikana.”

Od tog trenutka sve do ponedjeljka poslijepodne, Biles je bio nezaustavljiv. S tim prvim skokom označenim s popisa, Biles je nastupila kao da ima tri godine vrijedne težine i poništena očekivanja, tri godine “hoće li ikada biti ista?” iznenada je otišao nakon odlučnog odgovora.

U posljednjem nastupu u ekipnom finalu prije sedmicu dana, Biles je bio na mjestu gdje svi veliki sportaši žele biti: sam pod jakim svjetlima s mogućnošću osvajanja naslova.

“Na početku dana, jutros sam krenuo s terapijom, tako da je to bilo super uzbudljivo. A onda sam joj rekla da se osjećam mirno i spremno”, rekla je Biles o svojim pripremama za tu noć. “I na neki način točno se to dogodilo.”

Sljedeći je bio višeboj u četvrtak s Rebecom Andrade iz Brazila. Očekivalo se da će to biti bitka – u svom Netflixovom dokumentarcu koji je emitiran uoči Igara, Biles je opisala Andrade kao jedinu natjecateljicu koja je “plaši” – i to je opravdalo hype. Biles je nadmašila Andrade na preskoku, Brazilkinoj najjačoj spravi, ali kolebanje na neravnoj prečki ostavilo ju je potrebu za povratkom jer je Andrade pucao prvi.

Related Posts

1 of 169