Velika Britanija: Hiljade demonstranata marširaju širom zemlje u protestu protiv desnice


Hiljade demonstranata okupile su se u subotu šitom Velike Britanije u znak protesta zbog nedavnih nereda protiv imigranata i muslimanskih zajednica za koje se optužuje krajnja desnica nakon napada nožem u Southportu u kojem je ubijeno troje djece.

Demonstranti su se okupili u više gradova, uključujući i London, noseći transparente i zastave povodom nedavnog porasta rasno motiviranih napada u Engleskoj, pokazujući solidarnost protiv mržnje i podjela.

Veliku Britaniju zahvatio je najgori talas nereda u posljednjih 13 godina, a demonstranti krajnje desnice napadali su tražioce azila i etničke manjinske zajednice širom zemlje.

Nerede su podstakle lažne tvrdnje koje su se širile internetom da je osumnjičeni uhapšen za smrt troje djece 29. jula u primorskom gradu Southportu bio muslimanski azilant. Ova dezinformacija pokrenula je opasan talas nasilja i pojačala tenzije širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Vlasti su od tada identifikovale napadača kao Axela Rudakubana, 17-godišnjaka rođenog u Cardiffu u Walesu kome su roditelji iz Ruande, što je doprinjelo smirivanju situacije.

Related Posts