Hapšenje i mogući pritvor za Berilovu kandidaturu ne mijenjaju ništa. Ostaje u utrci za načelnika


(Vječiti) načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo meta je jutrošnje akcije Incitat, koju SIPA provodi pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kao što smo već pisali, pored Berila, pod lupom je još nekoliko osoba, među kojima su i pomoćnica rukovodioca sektora za geodetske i imovinskopravne poslove Općine Trnovo Nađa Milišić, koja je općinsku dokumentaciju sakrila u svojoj garaži, bivši direktor Sarajevo-šuma Nermin Demirović, Adis Mulaosmanović te njegova sestra Edina Džigal (Mulaosmanović).

Kako su prethodno javili iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, pretresi se provode zbog dokumentiranja krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca. Radi se o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.

Nije tajna da Berilo ima aferima u ovoj oblasti. Da bi ostao u načelničkoj fotelji, promijenio je više partija, koje su mu osiguravale pomenutu poziciju već 20 godina.

A sad idu oktobar i lokalni izbori. Šta to znači za vječitog načelnika, koji je, naravno, opet kandidat? U principu ne mijenja mnogo.

Svako je nevin dok se ne dokaže suprotno, pa tako i Berilo može čak i iz pritvora na izbore.

Prema Ustavnom zakonu, sve dok ne padne pravosnažna presuda prema kojoj je određena osoba osuđena na kaznu zatvora šest godina i više, ništa se neće promijeniti.

Što se načelnika Berila tiče, čekat ćemo oktobar pa vidimo na kojoj će stolici sjediti.

Related Posts

1 of 159