Najmlađi Goraždani uživali u ambijentu srednjovjekovne Bosne


Omladinska ulica u Goraždu danas je bila u znaku srednjovjekovne Bosne, običaja i obilježja iz doba prvog kralja Tvrtka I Kotromanića, a jedinstven događaj za najmlađe Goraždane u okviru Festivala prijateljstva priredili su članovi udruženja Rusag iz Prijedora, koji na specifičan način  njeguju tradiciju srednjovjekovne Bosne.

Viteške igre kroz historijsku rekonstrukciju srednjovjekovnog života u Bosni pod vladavinom Tvrtka I Kotromanića i njegovih nasljednika, uz prezentaciju običaja, oruđa, oružja, kostima, viteških i drugih naprava iz tog perioda, oduševile su  najmlađe u Goraždu.

“Naš fokus rada je usmjeren upravo na prvog kralja Bosne Tvrtka I Kotromanića i sam naziv organizacije Rusag vuče svoje korijene u srednjovjekovnu Kraljevinu Bosnu tako da smo na neki način htjeli da objedinimo i igre sa djecom kroz rekonstrukciju predmeta iz perioda jer se bavimo i njihovom izradom”, pojasnio je član udruženja Rusag Mladen Čikić.  

Ovaj događaj samo je jedan u nizu brojnih sadržaja za najmlađe priređenih u okviru internacionalnog Festivala prijateljstva, a između ostalih, svakodnevno se održaaju i brojne radionice za djecu. 

Održan je i drugi susret dijaspore pod nazivom „Prijateljstvo i Grad na Drini“, čiji je cilj povezati goraždansku dijasporu sa lokalnim stanovništvom, političarima i privrednicima.

Dijelom susreta bila je i Bosanska avlija, sadržaj namijenjen promociji bosanske tradicije, kulture i tradicionalnih jela.

Related Posts