Za nabavku opreme u zdravstvu iz budžeta BPK Goražde oko 110.000 KM


U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde danas su potpisani ugovori o dodjeli sredstava po osnovu kapitalnih transfera za zdravstvo.

Resorno kantonalno ministarstvo iznosom od oko 110.0000 KM podržalo je  tri projekta Kantonalne bolnice Goražde i jedan Doma zdravlja “dr. Isak Samokovlija” Goražde.

Ministar zdravstva Senad Čeljo naglašava da će realizacijom ovih projekata u znatnoj mjeri biti poboljšane i proširene zdravstvene usluge ove dvije zdravstvene ustanove.

“Obećali smo da ćemo ovaj mandatni period iskoristiti za jačanje kako kadrovski tako i opremanjem zdravstvenih ustanova i ovo je nastavak dosadašnjih aktivnosti. Četiri potpisana ugovora se odnose na finasiranje nabavke opreme čime će se poboljšati pružanje usluga našim pacijentima”,– kazao je ministar Čeljo.

Za projekt Kantonalne bolnice Goražde “Nabavka instrumentarija za ortopedsko-zbrinjavanje povreda kuka“  izdvojeno je oko 55.000KM.

“U proteklom periodu izvršena je nabavka ekstenzionog operacionog stola za operacije kod preloma kuka kao i C-luk koji je u funkciji, a sa ovim projektom upotpunjujemo opremu neophodnu za te operativne zahvate, tako da ćemo u narendom periodu krenuti u realizacijuovog projekta u saradanji sa kolegama s KCUS-a  i nadam se da ćemo do kraja godine početi i sa operacijama kuka”,– kazao je direktor ove zdravstvene ustanove prim.dr Fuad Rovčanin.  

Dodao je da je drugi projekat vrijedan 31.000 KM vezan za nabavku opreme za cistoskopiju čime se upotpunjuje instrumentarij Urološke službe i treći u iznosu od 14.000 KM se odnosi na klimatizaciju prostora za prostorije u kojima borave pacijenti.   

JU Dom zdravlja „ dr. Isak Samokovlija” odobren je iznos  od  9.477 KM za nabavku aparata za elektroterapiju u fizikalnoj medicini.

“U Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju trentno rade sa  zastarjelom i nedovoljnom opremom zbog čega su i duge liste čekanja koje traju i dva mjeseca,  a veliki broj pacijenata traži ovaj vid usluge, zbog čega smo i aplicirali sa ovim projektom, tako da ćemo nabavkom aparata riješiti taj problem”, kazao je direktor Doma zdravlja dr. Edin Čengić.

Related Posts