Ovo je vjerovatno najstariji životinjski organizam na Zemlji. Naučnici tvrde da je star 530 miliona godina


Što su to ornitopodi i zašto su postali najraširenijom skupinom dinosaura? Kako izgleda najstarije životinjsko oko koje je ikad otkriveno? O kojem se stvorenju katkad govori kao o Svetim gralu paleontologije?

Na zapadu Kine, u provinciji Liaoning, paleontolozi su 2020. pronašli dva izvrsno očuvana fosila ranije nepoznatog dinosaura. Changmiania liaoningensis, kako je vrsta prema mjestu otkrića nazvana, to je područje nastanjivao prije 123 miliona godina, u razdoblju rane krede.

Pripadao je ornitopodima, rodu nevelikih dvonožnih biljoždera s ptičjim kukovljem koji su bili rasprostranjeni na svim kontinentima.

Njihova glavna evolutivna prednost, zbog koje su postali najraširenija skupina dinosaura u kredi, bio je progresivni razvoj aparata za žvakanje.

Najsloženiji ikad razvijen kod gmazova, može se usporediti s onim kod današnjih sisavaca, kao što je krava.

Prije pet godina, paleontolozi su u Estoniji pronašli 530 miliona godina star fosil, koji sadrži nešto nevjerovatno: najstarije ikad otkriveno oko!

Ostaci izumrla morskog stvorenja sadrže primitivni oblik oka, kakvo se danas može naći u rakova, pčela i vilinih konjica.

Stručnjaci su ga otkrili analizirajući dobro očuvane ostatke člankonošca trilobita.

Ti preci paukova i rakova živjeli su u morima u razdoblju paleozoika, a analiza je pokazala da su imali primitivan oblik kompozitnog oka, optički organ koji se sastoji od spleta sićušnih stanica poznatih kao omatidije, sličnih onima u današnjih pčela.

To otkriće sugerira da se oko vrlo malo promijenilo u posljednjih pet stotina miliona godina.

Related Posts

1 of 162